Femton-kampanjen

Texten "Femton. För dig, klimatet och plånboken" samt illustrationer föreställande en familj på cykel och Hjo stad.

15 oktober 2024

HUVUDWEBB

År 2023 åkte Hjoborna i snitt 15 mil mindre bil/person än 2022! Det är bra för både plånboken, klimatet och folkhälsan. För att uppmärksamma detta startar vi femton-kampanjen. Den 15 oktober kl. 15 bjuder vi fotgängare och cyklister på kaffe/saft och kaka på torget.

Hjoborna åkte i snitt 732 mil/person i bil 2023*. Det är 15 mil mindre/person än 2022 och hela 100 mil mindre/person än före covid-pandemin. För att uppmuntra ännu fler att lämna bilen hemma startar Hjo kommun femton-kampanjen. Vi kommer att ordna ett antal aktiviteter samt informera och inspirera fler att cykla, gå och åka kollektivt.

Jag förstår att många behöver bilen som transportmedel i vardagen för att få livspusslet att gå ihop, men vi behöver utmanas i hur vi väljer att transportera oss. Varje transport som görs till fots, med cykel eller kollektivt istället för med bil är en stor vinst för miljön men också för den egna hälsan och plånboken, säger Maria Börjel, kommunens verksamhetsutvecklare med fokus på hållbarhet.

15 oktober kl. 15.00 – cykelsäkerhet och fika på torget

Den 15 oktober kl. 15.00 drar vi igång femton-kampanjen på Stora torget.

  • Fika - kaffe, saft och kaka till alla cyklister och fotgängare
  • Politiker - Ställ frågor till politiker från tekniska utskottet, kl. 15.00-15.30
  • Cykelsäkerhet - Petra Hansson från NTF (Nationella trafiksäkerhetsförbundet) och Hjo kommuns trafikingenjör informerar om cykelsäkerhet och hjälmlagen
  • Forskningsprojekt om hållbarhet - Hjo kommun och elever från Guldkroksskolan finns på plats för att prata om det pågående forskningsprojektet med högskolan i Skövde (se nedan)

Välkommen 15.00-16.30!

Forskningsprojekt med högskolan i Skövde

Femton-kampanjen är en del av forskningsprojektet ”Miljöåterkoppling i realtid” som högskolan i Skövde genomför tillsammans med Hjo kommun. Projektet undersöker om det går att förändra beteenden genom att göra människor medvetna om sitt beteende och dess påverkan.

Projektet består av tre delar:

  • Trafikmätningar runt Guldkroksskolan (bland annat på Ringvägen) och i hamnbacken.
  • Mätningar av buller, luftkvalitet och temperatur vid och i Guldkroksskolan
  • Visualisera el- och vattenförbrukningen i ett bostadsområde

*Statistik från Transportstyrelsen (Miljöbarometern)