Krigsorganisation

Här beskriver vi vad krigsorganisation, allmän tjänsteplikt och krigsplacering innebär.

Bakgrund

Sedan 2015 har Sverige återupptagit planeringen för det civila försvaret. Det innebär att kommuner, regioner och statliga myndigheter har fått krav på sig att planera för att kunna fortsätta lösa sina uppgifter även i krig.

Vad är en krigsorganisation?

För att klara av ett krig måste kommunen ha en särskild organisation. Denna organisation kallas för krigsorganisation. Du kan läsa om Hjos krigsorganisation i länklistan.

Krigsorganisationen beskriver vad kommunen måste fortsätta göra och vad man kan sluta göra. Myndigheter, som till exempel Försvarsmakten, kan krigsplacera tillsvidareanställda och visstidsanställda. Då är dessa reserverade och kan i krig inte fortsätta arbeta på sin vanliga arbetsplats. Till exempel om en anställd i Hjo kommun är krigsplacerad hos Försvarsmakten, så kommer den anställda att behöva arbeta på Försvarsmakten om det blir krig. Som anställd i Hjo kommun kan du vara krigsplacerad i Hjo kommun; det innebär att du kommer att arbeta kvar på ditt vanliga jobb även i krig. 

Dessa roller kallas för nyckelbefattningar. Fråga din chef om du undrar ifall du har en nyckelbefattning i Hjo kommun.

Allmän tjänsteplikt? Vad innebär det?

Alla anställda i Hjo kommun omfattas av allmän tjänsteplikt, som är en del av totalförsvarsplikten. Det innebär att alla mellan 16 och 70 år är skyldiga att fortsätta komma till jobbet i krig. 

Vad innebär det att vara krigsplacerad?

Du som har en nyckelbefattning är också krigsplacerad, det betyder att du tillsammans med alla dina andra kollegor ska fortsätta gå till jobbet. Skillnaden mellan dig som är krigsplacerad och en kollega som inte är det är att du inte kan flyttas till en annan myndighet för att jobba i krig. Är man inte krigsplacerad kan det hända att regeringen beslutar om att personal måste flyttas från ett yrke till ett annat eller från en del av Sverige till en annan.

Andra villkor om Sverige är i krig

Det är bra för dig som anställd att veta att vissa saker ändras när Sverige är i krig eller ett krig är nära. Denna lista visar några viktiga punkter som gäller alla anställda på Hjo kommun:

  • Du måste kunna jobba 60 timmar per vecka.
  • Tiden du är ledig mellan arbetsveckorna är minst 24 timmar.
  • Din chef får bestämma att du ska arbeta i skift, dag eller nattarbete oavsett om du gjort det tidigare eller inte.
  • Du är skyldig att utföra alla arbetsuppgifter om de ingår i anställningen.
  • Du är skyldig att fullgöra övertid, jour och beredskap.
  • Du är skyldig att arbeta på annan arbetsplats eller myndighet om om det bestäms av en högre chef eller myndighet.
  • Din chef har fler möjligheter att bestämma över ledighet och semester.
  • Övertid betalas ut med 1/165 del av månadslönen. 

Här kan du läsa hela kollektivavtalet som gäller i krig.

Om du har frågor kring din roll, allmän tjänsteplikt, totalförsvar eller något annat kan du prova att hitta svaren på länkarna i länklistan. Du kan också fråga din chef.

Information om krigsplaceringar

Kommunens säkerhetsstrateg berättar vad det innebär att vara krigsplacerad i Hjo kommun.

Frågor och svar om krigsplacering och krigsorganisation

Kommunens säkerhetsstrateg svarar på vanliga frågor om att vara krigsplacerad och vad som gäller för dig som anställd om det blir krig.