Krigsorganisation

Du som chef kan få frågor om krigsplacering och kommunens krigsorganisation från dina medarbetare. Här finns den viktigaste informationen och hänvisningar till mer utförlig information.

Totalförsvarsplaneringen har återupptagits i Sverige sedan 2015. På uppdrag av regeringen ska statliga myndigheter, regioner och kommuner organisera sig för att kunna möta utmaningarna och uppgifterna i krig eller krigsfara. En sådan organisation kallas krigsorganisation. Hjo kommuns krigsorganisation är fastställd av Kommunstyrelsen och beskriver övergripande hur kommunen styrs, verksamheterna organiseras och förvaltningen leds i krig eller krigsfara.

Begreppet krigsfara avser situationen då regeringen utlyser höjd beredskap och Sverige befinner sig under ett överhängande hot om väpnat angrepp från ett annat land. Höjd beredskap delas in i skärpt och högsta beredskap. Högsta beredskap medför att samtliga krigslagstiftningar och krigsorganisationer börjar gälla.

Du kan läsa mer om detta i Totalförsvarslexikonet i länklistan.

Allmän tjänsteplikt

Allmän tjänsteplikt träder i kraft vid högsta beredskap eller då regeringen beslutar om det, innebär att alla yrkesverksamma personer inom ett särskilt yrke eller del av Sverige är skyldiga att fortsatt gå till jobbet. Under högsta beredskap omfattas alla anställda i Hjo kommun, tillsvidare- och visstidsanställda, av allmän tjänsteplikt.

Ur totalförsvarslagen framgår att alla personer som är bosatta i Sverige och är mellan 16 och 70 år omfattas av totalförsvarsplikt. Denna plikt kan fullgöras genom att genomföra värnplikt i Försvarsmakten, civilplikt på en civil myndighet eller genom allmän tjänsteplikt på sin ordinarie arbetsplats.

Krigsplacering

För att trygga kompetensförsörjning kan kommunen välja att krigsplacera vissa befattningar. Krigsplacering medför ingen ytterligare plikt utöver allmän tjänsteplikt. Hjo kommun har stöd i förordningen (2015:1053) om totalförsvar och höjd beredskap för att krigsplacera sin personal. Krigsplaceringen är baserat på anställningsavtalet och upphör således i och med att anställningen på kommunen avslutas. En krigsplacering på Hjo kommun innebär att individen inte kan bli flyttad till en annan myndighet vid höjd beredskap eller när regeringen beslutar om allmän tjänsteplikt. Det är också en trygghet för den enskilde, som kan vara säker på att hen kommer att vara kvar på sin vanliga arbetsplats. All övrig personal som lyder under allmän tjänsteplikt kan behöva omfördelas till andra myndigheter eller arbetsplatser, där de gör störst nytta för totalförsvaret.

Kommunen kan också teckna särskilda frivilligavtal med individer som inte är anställda på kommunen. Dessa kan sedan krigsplaceras i kommunens krigsorganisation. Det kan vara en åtgärd för att säkra upp personal- och kompetensförsörjningen för vissa verksamheter som kommer få utökade arbetsuppgifter i krig eller höjd beredskap.

Arbetstid, lön och annat viktigt

Under höjd beredskap träder viss lagstiftning i kraft som åsidosätter vanliga arbetstids- och arbetsrättsbestämmelser. Dessa regleras i Avtal om arbetstid m.m. under krigs- och beredskapstillstånd (AKB). Du kan läsa hela avtalet här eller se sammanfattningen:

  • Veckoarbetstiden förlängs till 60 timmar per helgfri vecka.
  • Veckovilan ska omfatta minst 24 timmar.
  • Arbetsgivaren får besluta om övergång till skift, dag eller nattarbete oavsett tidigare arbetsform. 
  • Arbetstagaren är skyldig att utföra alla arbetsuppgifter, inom ramen för anställningen, som arbetsgivaren beslutar om. 
  • Arbetstagaren är skyldig att fullgöra övertid, jour och beredskap.
  • Arbetstagaren är skyldig att tjänstgöra på annan anvisad arbetsplats eller myndighet om så beslutas av behörig instans. 
  • Arbetsgivaren har fler möjligheter att reglera ledighet, semester m.m. 
  • Övertid betalas ut med 1/165 del av månadslönen. 

Administration av krigsplaceringar och rekrytering

Plikt- och prövningsverket för register åt alla myndigheter som krigsplacerar i Sverige. Hjo kommun skickar uppgifter om de individer som kommunen avser krigsplacera.

Varje verksamhet har i planeringsskedet identifierat vilka befattningar som verksamheten inte kan vara utan. Dessa så kallade nyckelbefattningar är en viktig del av krigsorganisationen.

De individer som arbetar på respektive nyckelbefattning ska vara krigsplacerade. Efter att individen slutat sin anställning upphör krigsplaceringen och efterträdaren kommer att krigsplaceras istället.

Det är viktigt att du som rekryterande chef har koll på följande:

  1. Är befattningen som rekryteringen avser krigsplacerad? Svar: fråga din verksamhetschef om du är osäker.
  2. Senast vid första intervjutillfället ska det framgå att kommunen avser krigsplacera den sökande.
  3. Den sökande har inget medbestämmande eller kan vägra en krigsplacering.
  4. Om den sökande har en krigsplacering någon annanstans bör det undersökas om den upphör när tjänsten på Hjo kommun påbörjas. Om så inte är fallet och personen fortsatt är krigsplacerad ska det utredas huruvida ett samråd behöver ske. 
  5. Varje verksamhetschef har en förteckning över krigsplacerade individer som hålls uppdaterad. Enhetschef informerar, på nedan datum, verksamhetschef om personalförändringar på de nyckelbefattningar som finns på enheten.  
  6. Sista delen i krigsplaceringen är att skicka ut ett krigsplaceringsbeslut till den enskilde. Detta gör du genom att fylla i mallen som finns i länklistan. Verksamhetschef ska signera beslutet. Beslutet kan lämnas över fysiskt eller postas till folkbokföringsadressen och ska kvitteras genom att lämna tillbaka talongen i nedre delen av beslutet.

Talongen ska sedan arkiveras på verksamhetsnivå och fungerar som kontroll att rätt person är varse om sin krigsplacering i kommunen. Gamla talonger gallras efter att krigsplaceringen upphört.

VIKTIGT! Krigsplaceringsbeslutet ska först skickas ut efter att krigsplaceringen verkställts på plikt- och prövningsverket.

Körning av krigsplaceringarna görs följande datum varje år:

  • Vecka 13
  • Vecka 38

Mer information

Det finns mer information via länkarna i länklistan. Använd gärna Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps FAQ för att hitta svar på andra frågor som kan uppstå hos dina medarbetare.

Om svaret inte går att hitta på denna sida eller i länkarna nedan ställ den gärna till din chef. I annat fall ta kontakt med säkerhetsstrategen.

Information om krigsplaceringar

Kommunens säkerhetsstrateg berättar vad det innebär att vara krigsplacerad i Hjo kommun.

Frågor och svar om krigsplacering och krigsorganisation

Kommunens säkerhetsstrateg svarar på vanliga frågor om att vara krigsplacerad och vad som gäller för dig som anställd om det blir krig.

Här beskriver vi vad krigsorganisation, allmän tjänsteplikt och krigsplacering innebär.