Om HjoTiBorg mot rasism

Hjotiborg mot rasism startade som ett gemensamt projekt i Hjo, Tibro och Karlsborgs kommuner under perioden 1 augusti 2018- 31 januari 2020. Nu fortsätter det i form av en årligen återkommande kampanjvecka i mars.

Hjotiborg mot rasism handlar om att ta ställning mot rasism. Det syftar till att medvetandegöra och öka kunskapen om vardagsrasism. Vi vill med detta verka för att skapa ett mer inkluderande och tryggare samhälle, för alla. 

Genom vår samverkan mellan kommuner, ökar vi genomslagskraften och kan nå fler personer. Vi eftersträvar också ett samarbete med näringslivet och föreningslivet. Vikten av att gå samman i frågor om allas lika värde anser vi vara avgörande för dess utfall.

Bakgrund

Det var genom tidigare integrationsinsatser som vi upptäckte att det fanns ett behov av att lyfta ämnet vardagsrasism. I våra möten med människor, som arbetsgivare, medarbetare, föreningsmedlemmar och företagare, kunde vi se hur vissa grupper systematiskt hamnade i utanförskap. Ett utanförskap som baserades på etnicitet, kulturell bakgrund och religion. Det var även tydligt att det fanns etniska motsättningar mellan grupper, som i sin tur skapade och reproducerade fördomar och diskriminering. Vi kunde genom olika perspektiv se att vardagsrasism fanns utspritt i hela samhället. På arbetsplatsen, i skolan, på en fotbollsmatch eller i den lokala mataffären.

Parallellt med detta såg vi också en enorm ovilja mot att vara rasist. Detta gjorde att vi ställde oss frågan, i ett land där ingen är rasist, hur kan det då finnas rasism?

Vi såg att den mest utbredda rasismen var den som ägde rum varje dag, utan att vi ens var medvetna om det. Därför riktade Hjotiborg mot rasism strålkastaren mot just vardagsrasism.

Definition av vardagsrasism

Det är viktigt att ha en gemensam förståelse för vad vardagsrasism är. Vi ville ha en bas som vi kunde utgå från när vi pratade om vardagsrasism men hittade ingen definition som kändes 100 procent rätt. Därför tog styrgruppen för Hjotiborg mot rasism fram en egen definition som vi sedan utgick från under hela projektets gång. Definitionen har delvist inspirerats av andra definitioner av vardagsrasism.

”Vardagsrasism är ett begrepp som fångar upp hur vanliga situationer i vardagen omvandlas till rasistiska situationer. Dessa situationer karakteriseras av att människor bemöter andra människor utifrån ras-, kulturell- eller etnisk tillhörighet. Vardagsrasism byggs in i våra normer och värderingar genom att det bekräftas i språkbruk och beteende. Vardagsrasism kallades tidigare för ”dold rasism” vilket pekar på en rasism som existerar, men inte alltid synliggörs då den ofta utförs av ”vanliga människor” som inte är uttalade rasister. Detta sker i sociala sammanhang i samhället, runt middagsbordet, på fikarasten, med vännerna.”

Beskrivning av Hjotiborg mot rasism

Hjotiborg mot rasism hade en kampanjmånad under mars 2019. Under kampanjmånaden ville vi tillsammans uppmärksamma vardagsrasism i största möjliga mån. Man kunde bland annat gå på föreläsningar, delta i workshops eller visa sitt deltagande genom att använda våra kampanjprodukter.

Något vi är extra stolta över är vårt unika arbetsunderlag som vi har tagit fram. Syftet med arbetsunderlaget är att på ett enkelt sätt uppmuntra individer och grupper att börja det viktiga samtalet om normer, mångfald och rasism. Arbetsunderlaget finns tillgängligt i Personalhandboken.

Vill du läsa mer om om projektet och vårt tillvägagångssätt? Läs vårt kompendium som ger en mer utförlig beskrivning.