Förtroende och tillit

Kontakter

Den tredje hörnstenen i ledarmodellen handlar om vikten av att visa förtroende och tillit till varandra för att alla medarbetare ska trivas på arbetet och känna att de är medskapande individer med eget ansvar.

Tillit är viktigt för att medarbetarna ska må och prestera bra. Finns det en hög grad av tillit sjunker den självupplevda stressen, man upplever mer energi, blir mer produktiv, känner mer glädje och upplever mer mening i arbetet.

Vi vill ha medskapande och ansvarstagande medarbetare i Hjo kommun. Detta händer inte av sig själv. Som ledare är det viktigt att se allas kompetenser och använda dem i teamet, samt uppmuntra medarbetarna till självständiga beslut.

Det är inte jobbigt eller elakt att som ledare ställa krav. Positiva förväntningar – i kombination med resurser för att kunna lyckas – skapar tillit mellan ledare och medarbetare. Detta betyder återigen att man kommunicerar tydliga och utmanande mål, ger kontinuerlig feedback kring på förhand överenskomna förväntningar och följer upp resultatet.

För att löpande skapa tillit och förtroende på en arbetsplats behöver ledaren vara transparent: dela idéer och information om pågående processer samtidigt som man värdesätter andras inspel. Detta skapar delaktighet i hela organisationen.

Chefer som litar på medarbetarens förmåga och som ser på misstag som en möjlighet att lära skapar både en mer framgångsrik organisation och en mer trivsam arbetsmiljö. För att medarbetarna ska våga göra fel måste det vara tillåtet att visa sig svag.  Ledaren är en viktig förebild när det gäller att skapa tillitsfulla relationer. Ledaren är ett föredöme genom att vara ödmjuk nog att erkänna sina fel, att be om hjälp och att aktivt söka medarbetarnas bidrag. En ledare som visar sig mänsklig och autentisk bygger tillit och sätter standarden för hela teamet.

Alla dessa beteenden driver mot samma sak – att skapa tillit i gruppen. 

 

Samtal om tillit med Anders Hansson

Vilka beteenden leder till att man får tillit i organisationen?

Film med Erik Fernholm "Från kontroll till tillit"

Erik Fernholm som är föreläsare och expert i kognitiv neurovetenskap och positiv psykologi samt organisationsutveckling och ledarskap höll en evidensbaserad föreläsning om värderingsstyrning. Från kontroll till tillit.