Föräldraledighet

Här hittar du information om vad som gäller kring anmälan och uttag av föräldraledighet. Som anställd kan du ha rätt till förmånerna föräldrapenningtillägg och föräldralön, extra ersättning under ledigheten.

  • Senast tre månader innan du tänker vara ledig måste du ansöka om det hos din chef. Ledigheten kan delas upp på högst tre perioder per kalenderår, oavsett antal barn. Detta gäller dock inte för tillfällig föräldrapenning (VAB).

    Blankett för ansökan

  • Anmälan och ansökan om ersättning under föräldraledigheten, föräldrapenning, gör du hos Försäkringskassan.

    Ansöka om ledighet

  • Om du blir sjuk under din föräldraledighet och får sjukpenning istället för föräldrapenning ska du anmäla det till din chef eftersom det kan påverka din semesterrätt. Du kan inte få sjukpenning och föräldrapenning samtidigt.

    Du måste styrka din sjukdom med ett läkarintyg.

  • Du som har barn har rätt att vara ledig från ditt arbete för att ta hand om ditt/dina barn. Har du barn under 1,5 år har du rätt att vara ledig med eller utan föräldrapenning.

    Fram till dess att barnet fyller 8 år eller har avslutat sitt första skolår har du rätt att förkorta din arbetstid med upp till en fjärdedel. Detta kan du göra med eller utan föräldrapenning. För att ha rätt till föräldraledighet utöver en fjärdedel måste du ta ut föräldrapenning för den tiden. Då kan du vara ledig från arbetet i längre sammanhängande perioder, enstaka dagar eller delar av dagar även efter att barnet fyllt 1,5 år.

  • Om du är gravid och inte kan arbeta under graviditeten för att du har ett fysiskt ansträngande arbete eller risker i arbetsmiljön ska du meddela din chef att du vill bli omplacerad till ett lättare eller mindre riskfyllt arbete. Om du inte kan bli omplacerad har du rätt att vara ledig och få graviditetspenning från Försäkringskassan under ledigheten.

    Här kan du läsa mer om graviditetspenning och hur du gör för att ansöka om ersättning.

  • Ersättningen som du får under föräldraledigheten, föräldrapenning, betalas av Försäkringskassan. Här kan du läsa mer om föräldrapenning och hur du gör för att anmäla och ansöka om ersättning.

    Om ditt barn är fött före den 1 januari 2014 kan du ta ut föräldrapenning till och med den dag då ditt barn avslutat första året i grundskolan. Detta gäller fram till dess att barnet fyller 8 år eller har avslutat sitt första skolår.

    Om ditt barn är fött den 1 januari 2014 eller senare kan du ta ut föräldrapenning till och med den dag barnet fyller 12 år eller när barnet slutar i årskurs 5 i grundskolan. Men efter att barnet har fyllt 4 år kan ni bara spara 96 dagar sammanlagt.

    Som adoptivförälder har du förlängd rätt till att ta ut föräldrapenning. Läs mer på Försäkringskassans hemsida.

    De 120 första dagarna av din föräldraledighet är semesterlönegrundande, det vill säga påverkar inte antalet semesterdagar du får. Detta gäller även vid tvillingfödsel. Är du ensamstående har du 180 semesterlönegrundande dagar.

    Föräldrapenning betalas inte ut vid semester.

     

  • När du är föräldraledig får du ersättning från Hjo kommun utöver Försäkringskassans ersättning.

    Föräldrapenningtillägg

    Föräldrapenningtillägget är en kollektivavtalad förmån som ger dig 10 procent av lönebortfallet i högst 180 dagar, dock längst till barnet är 24 månader. En födsel av tvillingar ger inte dubbel ersättning. Föräldralediga medarbetare kan få tillägget oavsett om den andre föräldern fått tillägget hos samma, någon annan offentlig, eller privat arbetsgivare.

    Vid adoption utbetalas tillägget i 24 månader från det att den som adopterar har fått barnet i sin vård.

    Du får föräldrapenningtillägg om du har varit sammanhängande anställd i Hju kommun under minst 365 dagar före föräldraledigheten och är ledig med föräldrapenning utöver grundnivå eller lägstanivå.

    Föräldrapenningtillägget betalas ut automatiskt, du behöver alltså inte ansöka om det.

    Föräldralön

    Föräldrapenning beräknas som högst på en inkomst av 10 prisbasbelopp per år, det så kallade taket för föräldrapenning. Du som har en årslön som är mer än 10 prisbasbelopp slår i Försäkringskassans inkomsttak för föräldrapenning, vilket innebär att den föräldrapenning som du får från Försäkringskassan inte längre motsvarar 80 procent av din lön.

    Medarbetare med fast kontant lön som överstiger 83,33% av prisbasbeloppet och som har haft minst 180 dagars sammanhängande anställning hos offentlig arbetsgivare får kompensation för inkomstförlusten som orsakas av Försäkringskassans tak för föräldrapenning. Detta kallas föräldralön.

    Du får föräldralön om du är ledig med föräldrapenning utöver grundnivå eller lägstanivå. Föräldralönen beräknas på lönebortfallet per kalenderdag och ges i 270 kalenderdagar per födsel.

    Om båda föräldrarna är anställda hos samma arbetsgivare och har rätt till föräldralön, så har de möjlighet att dela på de 270 kalenderdagarna.

    Föräldralönen betalas ut automatiskt, du behöver alltså inte ansöka om det.