Semester

Här kan du läsa om vad som gäller kring uttag och förläggning av semester.

Du som är månadsavlönad tjänar in och får ta ut semester under samma kalenderår. Det betyder att den 1 januari har du tillgång till de semesterdagar som du får ta ut under året.

All semester betalas ut efter den sysselsättningsgrad du har vid det tillfälle som du tar ut semestern.

Viss frånvaro, som till exempel en del av föräldraledigheten, är semestergrundande.

Bra att tänka på vid planering av semester

Huvudsemesterns förläggning

Om inte arbetstagaren aktivt önskat något annat gäller enligt kollektivavtalet AB § 27 mom. 9 a att det ska eftersträvas att arbetstagaren får en ledighetsperiod om minst fyra veckor förlagd under perioden juni till augusti.

Bra att veta

  • Arbetsgivaren kan med stöd av Allmänna bestämmelser § 27 mom. 9 a, efter förhandling enligt MBL § 11, utvidga perioden för huvudsemester till att även omfatta maj till september.
  • En arbetstagare som har rätt till minst 20 betalda semesterdagar och som på arbetsgivarens begäran inte erhållit fyra veckors ledighet under perioden juni till augusti erhåller extra semesterdagar och ett ekonomiskt engångsbelopp.
  • En arbetstagare som under perioden juni till augusti fått 15-19 semesterdagar förlagda erhåller en extra semesterdag och ett engångsbelopp om 3 000 kronor. Om arbetstagaren fått högst 14 semesterdagar förlagda av arbetsgivaren så erhåller hen två extra semesterdagar samt ett engångsbelopp om 5 000 kronor.
  • Om det är möjligt ska arbetstagarens semesterledighet förläggas så att den börjar dag efter fridag och slutar dag före fridag.

 

  • Beroende på din ålder har du rätt till olika antal semesterdagar.

    Till och med  39 år – 25 semesterdagar
    Från och med  40 år – 31 semesterdagar
    Från och med  50 år – 32 semesterdagar


    Antal semesterdagar vid deltidsarbete

    Dina semesterdagar påverkas av hur många dagar i veckan du arbetar i genomsnitt.

    Detta för att du som medarbetare ska få lika mycket semesterledighet oavsett om du arbetar några eller alla dagar i veckan.

    Beroende på hur många dagar du arbetar i genomsnitt per vecka under schemaperioden, blir antalet semesterdagar olika. Antalet semesterdagar kan också påverkas av hur du förlägger tjänstledighet, till exempel föräldraledighet.

    Arbetar du fem dagar i veckan så påverkas inte antalet semesterdagar.

    Arbetar du deltid, till exempel 80 procent, men fördelat över 5 dagar per vecka påverkas inte heller antalet semesterdagar.

    Arbetar du till exempel fyra dagar i veckan och är ledig den femte, dras 1,25 dagar från det totala antalet semesterdagar när du tar ut en ledig dag (semester eller extra ledig dag). Det innebär alltså att om du tar ut fyra dagars semester kommer det totala antalet semesterdagar minska med fem dagar.


  • Du som har rätt till mer än 20 semesterdagar med lön under ett semesterår, får spara resterande semesterdagar till ett senare år.

    Du kan se dina sparade, uttagna och kvarvarande semesterdagar i Självservice.

    Hur många sparade semesterdagar får jag ha?

    Från och med den 1 januari 2019 får dina sparade semesterdagar sammanlagt inte överstiga 30 dagar. Det betyder att från och med 2018 års semester kan du inte spara mer än 30 dagar, resterande semesterdagar som inte lagts ut, faller ut i form av ersättning påföljande år. Om du innan 1 januari 2018 har fler än 30 sparade dagar sammanlagt kan du, enligt övergångsreglerna, ta ut de överstigande dagarna fram till den 31 december 2022.

    För arbetstagare och yrkesgrupper som tillhör Lärarnas Samverkansråd lärare, förskollärare, fritidspedagog, specialpedagog eller resurspedagog och har en semesteranställning sänks gränsen för antalet sparade semesterdagar från 40 till 30 i samband med årsskiftet 2020/2021. På samma sätt som för övriga avtalsområden gäller en femårig övergångsbestämmelse för de medarbetare som har fler sparade semesterdagar än 30 per den 31 december 2020. För dessa gäller att de ska ha tagit ut det antal sparade semesterdagar som överstiger 30 före utgången av 2025

     

  • Semesterlönen är den lön du får ut när du har semester. För månadsavlönade består semesterlönen av den vanliga lönen och semesterdagstillägg. Semesterdagstillägget är 0,605 procent av den fasta kontanta lönen. Nu finns möjligheten att byta semesterdagstillägget mot extra lediga dagar.

    Medarbetare som har en lön som är lägre än 21 127 kronor (heltidslön) får även semesterlönetillägg. Semesterlönetillägget är 5,21 procent på skillnaden mellan den fasta kontanta lönen och ovanstående belopp. Du kan få semesterlönetillägg i högst 25 dagar.

    Semesterlagen skiljer på rätten till semester och rätten till semesterlön. Att du har rätt till semesterledighet betyder inte att du har rätt till semesterlön, det vill säga betald ledighet.

  • Semesterersättning är den ersättning som ingår i din överenskomna lön vid kort anställningsperiod, till exempel för timavlönade. Om du har semesterdagar kvar när du slutar din anställning betalas de ut som semesterersättning.

     

  • De semesterdagar som du har ska motsvara lika många dagars ledighet. Det innebär att om du har 25 semesterdagar så ska de räcka till fem veckors semester, alltså fem lediga dagar per vecka. Om du till exempel jobbar natt så gör du kanske många timmar per arbetspass och har därför färre arbetspass i veckan. Då räknas din semester om med hjälp av en kvot så att dina fem veckors semester fortfarande motsvarar fem veckors ledighet.

    Exempel 1: Du arbetar måndag till fredag, det vill säga fem arbetsdagar i veckan. Då är din semesterkvot 1,0 och för varje semesterdag som du tar ut går det åt en dag från ditt semestersaldo i självservice.

    Exempel 2: Du arbetar 15 arbetspass under en fyraveckorsperiod. 20 dagar (4 arbetsveckor) delat med 15 arbetstillfällen = 1,33 i semesterkvot. För varje semesterdag som du tar ut går det åt 1,33 dagar från ditt semestersaldo i självservice.

     

  • Om du har rätt till mer än 25 betalda semesterdagar får du omvandla överstigande dagar till semestertimmar. Om du har sparade semesterdagar som överstiger 25 dagar får du omvandla även dessa till ledighet i timmar.

    Semestertimmar kan användas för ledighet under del av dag. Observera att hel dag inte kan tas ut i semestertimmar, oavsett arbetsdagens längd.

     

  • Allmänt

    Att avbryta en medarbetares semester är ett särskilt ingripande beslut och ska användas restriktivt när annat inte står till buds.
    Byte av schema, övertidsarbete, vikarier, förflyttning etc bör övervägas i första hand.
    En beviljad men ej påbörjad semester ses som ett bindande beslut enligt rättspraxis. För att arbetsgivarens beslut att återta redan beviljad semester utan att riskera skadeståndsskyldighet krävs att denne först har vidtagit åtgärder för att lösa situationen på annat sätt, t ex genom att ha beordrat övrig personal övertid.

    Arbetsgivare som överväger att återkalla beviljad semester ska ha gjort en riskbedömning av bemanningsläget och på relevanta sätt försökt täcka behovet av personal, exempelvis med vikarier eller övertid. Först därefter kan återkallande av semester ske.

    SKR:s bedömning är att i nuvarande läge med smittspridning och insjuknande i Covid-19, finns synnerliga skäl att återkalla semester för arbetstagare. Återkallandet ska ske utifrån att verksamheten ska fungera tillfredställande men möjligheten bör om möjligt tillämpas restriktivt.

    Innan arbetsgivaren fattar beslut om att ändra beviljad semester ska förhandling genomföras enligt 11 eller 13 §§ MBL. Kontakta Personalavdelningen för stöd.

  • En medarbetare som på arbetsgivarens initiativ fått avbryta sin semester och återgå i arbete har rätt att få tillbaka de semesterdagar som inte kunnat nyttjas samt få övertidsersättning för arbetat tid.

  • Om du blir sjuk under din huvudsemester har du rätt att avbryta din semester för att ta ut semesterdagarna vid ett annat tillfälle. För att få byta semestern till sjukdom krävs läkarintyg. Du ska även kontakta din chef i anslutning till sjukdomen. 

    Vid vård av barn kan du också byta ut din semester mot vård av barn, men då krävs inget läkarintyg.