Så sätts din lön

Din lön påverkas bland annat av tjänstens krav och svårighetsgrad, din yrkesgrupps efterfrågan på arbetsmarknaden och din kompetens och erfarenhet.

Faktorer som påverkar din lön

Din lön påverkas framförallt av tre olika faktorer:
Marknad – Efterfrågan på arbetsmarknaden och gällande lönepolitik.
Individ – Din individuella prestation, de resultat du har nått och din måluppfyllelse.
Arbetet – Din befattnings krav, exempelvis kunskap, problemlösning, ansvar, arbetsförhållanden och svårighetsgrad.

Samband mellan lön och arbetsprestation

Marknaden och arbetets svårighetsgrad är sådant som du som individ inte kan påverka. Det handlar till exempel om löneavtal och -policyer, befattningens krav på utbildning, erfarenhet och svårighetsgrad, löneläget på arbetsmarknaden och hur lätt eller svårt det är att rekrytera och behålla personal inom din yrkesgrupp.

Den del av lönen som du själv kan påverka är din egen prestation och måluppfyllelse. Lönebildningen och lönesättningen ska bidra till att staden når sina mål för verksamheten. Därför ska det finnas ett samband mellan din lön och din arbetsprestation. Det innebär att det är viktigt att du och din chef pratar om verksamhetens mål, vad som förväntas av dig i ditt uppdrag och vilka resultat du har nått. Detta gör ni årligen, vid medarbetarsamtalet och det utvärderande lönesamtalet. Lönesamtalet är inte en förhandling utan ett tillfälle att prata om och utvärdera dina arbetsinsatser under året.

Bedömningsgrunder för lön

Som underlag för bedömningen av den individuella arbetsprestationen under året ska chefen använda sig av stadens bedömningsgrunder för lön som utgår ifrån Medarbetar- och ledarpolicyn.

Individuell och differentierad lön

Din lön ska vara individuell och differentierad. Att lönen är individuell betyder att den ska avspegla hur du utför ditt arbete. Med differentierad lön menas att lönen kan vara olika stor inom en yrkesgrupp, beroende på arbetsuppgifternas svårighetsgrad.