Delegering och anmälan av delegeringsbeslut

Som handläggare och chef i kommunen är det viktigt att känna till om du är delegat enligt kommunallagens bestämmelser. Delegation innebär att beslutanderätt flyttas från en nämnd till en tjänsteperson och att den personen fattar beslut i nämndens ställe.

Ett beslut av en delegat ses som ett nämndbeslut och kan överklagas genom laglighetsprövning. Av kommunstyrelsens delegeringsordning framgår det vilka typer av beslut som delegerats till en tjänsteman. Läs mer om delegeringsbeslut och delegeringsrätt i kommunstyrelsens delegeringsordning.

Om du är utsedd delegat (och fattar beslut i nämndens ställe) måste du göra det skriftligt och anmäla tillbaka till nämnden att du fattat ett sådant beslut enligt rutinen nedan.

Rutin för anmälan av delegeringsbeslut

Beslut eller ren verkställighet

Som chef fattar du också en rad beslut som inte är beslut i kommunallagens mening, utan räknas som ren verkställighet. Det är skillnad på beslut och ren verkställighet. Att fatta ett beslut innebär att det finns ett tolkningsutrymme och möjlighet för beslutsfattaren att välja olika alternativ. Beslut kan alltid överklagas.

Verkställighet, å andra sidan, innebär ”faktiskt handlande” eller beslut som fattas enligt i förväg fastställda direktiv och som inte innehåller några moment av självständig bedömning från beslutsfattaren. Exempel på ren verkställighet är interna frågor som fastighetsförvaltning och personaladministration. Sådana åtgärder betraktas inte som beslut i kommunalrättslig mening utan som verkställighetsåtgärder och de behöver inte anmälas tillbaka till kommunstyrelsen.

Om du har frågor kring delegeringsbeslut eller hur du anmäler tagna beslut kontaktas kansliet.