Övrig ledighet

Information om när du har rätt att vara ledig från ditt arbete, till exempel på grund av enskilda angelägenheter, studier, akuta läkarbesök, offentliga uppdrag eller för att prova annat arbete vid sjukdom. Du kan också ansöka om tjänstledighet för andra orsaker, då är det din chef som bestämmer om du får vara ledig, med hänsyn till verksamhetens bästa.

  • Du har möjlighet att få ledigt med lön i samband med nära anhörigs svårare sjukdom eller bortgång, begravning och gravsättning av urna samt bouppteckning. Nära anhörig är make, maka, registrerad partner, sambo, barn, förälder, personer i föräldrarnas ställe, syskon, svärföräldrar, barnbarn samt mor- och farföräldrar.

    För att du ska få lön under ledighet i samband med nära anhörigs svårare sjukdom gäller att din närvaro, med hänsyn till sjukdomens allvarliga karaktär eller kritiska skede, anses nödvändig. Bestämmelsen gäller inte vid ditt barns sjukdom eller dödsfall om du har rätt till föräldrapenning från Försäkringskassan.

    För att du ska kunna få behålla lönen vid ledighet för bouppteckning krävs att du är dödsbodelägare eller företräder dödsbodelägaren. Vid när anhörigs bortgång samt begravning kan, vid behov, ledighet med bibehållna avlöningsförmåner även beviljas för resa som mest två arbetsdagar.   

     

    Du ansöker om ledigheten i Självservice P.

    Läs mer om ledighet för enskilda angelägenheter i Allmänna bestämmelser § 32

     

  • Om nationaldagen den 6 juni infaller på en lördag eller en söndag kan du kompenseras med en annan ledig arbetsdag under kalenderåret. Detta gäller om du

    • arbetar 40 timmar per helgfri vecka vid heltid, eller
    • är deltidsanställd och har ordinarie arbetstid förlagd till annandag pingst, eller
    • är anställd inom villkoren för kollektivavtalet Bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser

    Rätten till en ledig dag gäller också om du

    • är ledig annandag pingst på grund av till exempel semester, sjukdom eller vård av barn. Du måste dock ha arbetat någon eller några arbetsdagar under den månad annandag pingst infaller. OBS! Om du är delvis tjänstledig (till exempel föräldraledig) med hel ledighet på måndagar kompenseras du inte med en ledig dag.
    • har semester eller är kompensationsledig under hela månaden.

    Du har inte rätt till den lediga dagen om du

    • går på schema och arbetar vardagar såväl som sön- och helgdagar
    • är timavlönad inom villkoren för kollektivavtalet Allmänna bestämmelser
    • är lärare med ferieanställning (har arbetstid enligt reglerna i bilaga M till Allmänna bestämmelser)
    • är delvis tjänstledig (till exempel föräldraledig) med hel ledighet på måndagar

    Du ansöker om ledigheten i Självservice 

     

  • Du har rätt till ledighet med bibehållen lön för förstagångsbesök hos läkare eller tandläkare vid akut sjukdom eller olycksfall (med akut sjukdom avses hastigt insjuknande och med olycksfall en plötslig oförutsedd händelse), om det är nödvändigt att besöket sker på arbetstid. Allmänna hälsokontroller, planerade läkarbesök och provtagningar räknas inte som akuta läkarbesök.

    Du ansöker om ledigheten i Självservice.

     

  • Du har rätt att vara ledig för att utföra offentliga förtroendemannauppdrag (politiska uppdrag) eller uppdrag som är av vikt för kommunen. Förtroendemannauppdraget kan gälla även annan kommun, landsting/region eller staten.

    Under ledighet för förtroendemannauppdrag åt kommunen kan arbetsgivaren pröva om du ska få behålla hela eller viss del av lönen. Detta gäller bara om du inte på annat sätt får full ersättning för förlorad lön.

    Du ansöker om ledigheten i Självservice.

  • Utbildning i arbetet

    Om du i anställningen deltar i utbildning, kurser, konferenser och liknande behåller du lönen. Om utbildningen pågår högst sju kalenderdagar får du även behålla den ersättning för obekväm arbetstid som du skulle få om du utfört dina ordinarie arbetsuppgifter. Du har inte rätt till övertidsersättning under utbildning. För varje genomförd utbildningstimme på tid som inte är ordinarie arbetstid får du istället kompensation med en timme för varje utbildningstimme.

    Du registrerar utbildningstimmarna i Självservice.

    Studier

    Du har rätt att vara ledig för studier även om studierna inte har någon anknytning till arbetet. Du har inte rätt till lön eller annan ersättning från staden under ledigheten.

    För att ha rätt till ledighet ska du ha varit anställd i staden antingen de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader de senaste två åren. Om ledigheten gäller facklig utbildning behöver du inte ha varit anställd en viss tid. Studierna ska bedrivas målinriktat och enligt en studieplan.

    Din chef har möjlighet att skjuta upp ledigheten i högst sex månader. Din fackliga organisation har i så fall rätt till överläggning med arbetsgivaren om uppskovet.

    Om flera medarbetare vill vara studielediga samtidigt har den som ska delta i facklig utbildning företräde. I övrigt ska den som har lägst utbildningsnivå  prioriteras.

    Du har rätt att avbryta dina studier och återgå i arbete. Din chef kan skjuta upp återgången i högst en månad beroende på hur lång ledigheten har varit. När du återgår i arbete har du rätt att få likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor som om du inte varit ledig.

    Rätten till ledighet för studier regleras av Studieledighetslagen.

    Ansökan om ledighet under studietiden 

    Utbildning i svenska för invandrare (SFI)

    Om du har antagits till en utbildning i svenska för invandrare (sfi) har du rätt att vara ledig från din anställning för att delta i undervisningen. Ledigheten kan tas ut på heltid eller halvtid.

    Du ska meddela din chef om ledigheten minst en månad i förväg. Du har rätt att avbryta ledigheten och återgå i arbete. Din chef kan skjuta upp återgången i två veckor. När du återgår i arbete har du rätt att få likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor som tidigare.

    Ledigheten regleras i  Lag om rätt till ledighet för utbildning i svenska för invandrare

  • Du har rätt att vara ledig från din anställning för att bedriva näringsverksamhet. Rätten till ledighet gäller högst sex månader och bara ledighet på heltid. Verksamheten får inte konkurrera med Hjo kommuns verksamhet och ledigheten får inte innebära stora besvär för verksamheten. Du har bara rätt till en ledighetsperiod.

    För rätt till ledighet ska du ha varit anställd i kommunen antingen de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader de senaste två åren. Du har inte rätt till lön eller annan ersättning från kommunen under ledigheten.

    Läs mer här: Lag om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet

  • Om du vårdar någon närstående som är svårt sjuk kan du ha rätt till närståendepenning från Försäkringskassan. Närståendepenning kan betalas ut i högst 100 dagar sammanlagt för den person som vårdas, i vissa fall upp till 240 dagar . Ersättningen är i regel lika stor som sjukpenningen.

    Du har rätt till ledighet under tiden du får närståendepenning. Ledigheten och ersättningen kan utgå som hel, halv eller en fjärdedels dag. När du vill vara ledig ska du meddela din chef om detta så snart som möjligt och ange hur länge du tänker vara ledig, om det är möjligt.

    Lag om ledighet för närståendevård

  • Du har rätt att vara ledig för att prova annat arbete vid sjukdom om följande villkor är uppfyllda:

    • Du har haft nedsatt arbetsförmåga i ditt vanliga arbete i minst 90 dagar.
    • Du har ingått ett anställningsavtal med en annan arbetsgivare under tiden från och med dag 91 till och med dag 180 av sjukperioden.
    • Ledigheten ska motsvara omfattningen på den anställning som du provar.
    • Ledigheten och den sjukperiod som ligger till grund för rätten till ledighet får tillsammans uppgå till högst tolv månader.

    Du ska anmäla ledigheten till din chef minst två veckor i förväg. Du har rätt att avbryta ledigheten och återgå i arbete. Arbetsgivaren kan skjuta upp återgången i högst en månad. När du återgår i arbete har du rätt att få likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor som tidigare.

    Läs mer här: Lag om rätt till ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete

  • Du har rätt att vara ledig från ditt arbete av trängande familjeskäl som har samband med sjukdom eller olycksfall och som gör att din omedelbara närvaro är absolut nödvändig. Detta är en ledighet utöver enskilda angelägenheter (se ovan) och ger inte rätt till lön.

    Läs mer här: Lag om rätt till ledighet av trängande familjeskäl.