Hållbart arbetsliv - Heltid som norm

Kontakter

Välfärdens behov av kompetens behöver tryggas. Behovet av personal är mycket stort de närmaste åren och efterfrågan ser inte ut att minska. Skolan, vården och omsorgen behöver rekrytera många nya medarbetare de närmsta åren. Heltid som norm är också ett stort steg på vägen till ett mer jämställt arbetsliv.

I publikationen ”Om fler jobbar mer- Heltidsfrågan i välfärden” skriver SKR: ”Den svenska välfärden behöver rekrytera en halv miljon nya medarbetare fram till 2023 om inga förändringar görs i organisation, arbetssätt och bemanning. Samtidigt arbetar många av dagens medarbetare deltid. Om fler arbetade heltid eller fler timmar än idag skulle rekryteringsbehovet minska”.

Den demografiska utvecklingen i många kommuner, där Hjo är en, går mot att den arbetsföra andelen av befolkningen minskar i antal. Det kommer att bli en utmaning att rekrytera det antal människor som behövs för att klara det kommunala välfärdsuppdraget. Detta innebär att allt färre kommer att acceptera otrygga anställningsförhållanden som visstidsanställning och timvikariat. De som vill får med lätthet en fast anställning hos en annan arbetsgivare. Av den anledningen behöver Hjo, i likhet med andra kommuner, tänka nytt och hitta andra sätt att öka sin ordinarie grundbemanning.

Nationellt utvecklingsprojekt

Heltidsresan är ett utvecklingsprojekt som drivs av SKR och Kommunal mellan 2016–2024 där målet är att heltidsarbete ska bli norm inom välfärdens kvinnodominerade verksamheter. Projektet finansieras gemensamt av SKR och Kommunal.

Kompetens och jämställdhet

Att fler inom välfärdens yrken arbetar heltid innebär att den kompetens som redan finns tas tillvara på ett bättre sätt. Om en större andel av de anställda arbetar heltid, behöver inte lika många nya medarbetare rekryteras. När fler arbetar heltid skapas bättre förutsättningar för kontinuitet och kvalitet i verksamheten. Att göra heltidsarbete till norm också för kvinnor är förmodligen den viktigaste jämställdhetsinsatsen som kan göras på svensk arbetsmarknad.

Den som tidigare varit timanställd måste beredas möjlighet att bli fastanställd. Genom att ta tillvara befintlig kompetens hos redan anställda genom att erbjuda heltidstjänster i större omfattning kan man både minska rekryteringsbehovet och trygga behovet av kompetent personal. Det räcker inte med att fler tjänster blir heltidstjänster - fler måste också vilja arbeta heltid.

Heltid ska bli norm

Heltidsresans övergripande målsättningar är att;

  • nya medarbetare anställs på heltid och ska arbeta heltid
  • deltidsanställda ska erbjudas en heltidsanställning
  • deltidsanställda ska motiveras att arbeta heltid
  • heltidsanställda som arbetar deltid ska arbeta heltid

Historiskt sett har synen varit att stora delar av den kommunala verksamheten ska vara lågt grundbemannad eftersom frånvaro och arbetstoppar kunnat täckas med tillfälliga medarbetare i form av timvikarier. Kommunerna har därmed skapat en bemanningsprocess som bygger på hög tillgång på timanställda.

För att heltidsarbete ska bli norm krävs en grundläggande förändring av verksamhetens organisering. Det behövs också en dialog om kulturen på arbetsplatsen och de förändringar som är nödvändiga för att organisera och bemanna en heltidsorganisation. En bra arbetsmiljö, vikten av återhämtning och en långsiktigt hållbar arbetstidsförläggning är viktiga faktorer i omställningen till en heltidsorganisation.

  • Frågor och svar om Heltid som norm

    Här har vi listat olika frågor som kan dyka upp under tiden som arbetet genomförs.

  • Tidslinje

    Här kan du läsa om vad som är genomfört och när planerade förändringar förväntas träda i kraft. Alla tider är preliminära och påverkas av varje enhets specifika situation och behov. Aktiviteter kan tillkomma under resans gång.

  • Bemanningshandbok

    Här hittar du bemanningshandboken för Hjo kommun.

  • Projektgrupp

    Att införa heltid som norm är ingen enkel uppgift. Flera delar av kommunens verksamheter är delaktiga i arbetet för att övergången ska fungera så bra som möjligt.

  • Informationsmaterial

    Här hittar du informationsmaterial om Heltid som norm.