1. Inledning

Här kan du läsa mer om grunden för handboken och syftet med att vi tagit fram denna.

Grunden för handboken

Inom Vård och omsorg bedrivs verksamhet dygnet runt veckans alla dagar. Medarbetarna är förvaltningens enskilt viktigaste resurs för att kunna ge fullgod service och utveckla vårt arbetssätt för våra brukare. Heltidsarbete som norm innebär förändringar i hur vi planerar våra resurser och deras schema. Utgångspunkten för vårt arbetssätt är Bemanningstriangeln, som handlar om att varje planering och schema måste balansera faktorerna Brukaren i fokus, Hållbara schema och Ekonomi i balans.

Vi tar eget ansvar genom att:

  • Låta ledorden arbetsmiljö, kontinuitet, trygghet och ekonomi i balans genomsyra vår bemanningsprocess.
  • Skapa förutsättningar för att verksamheten ska kunna ha rätt person, med rätt kompetens, på rätt plats, vid rätt tidpunkt.
  • Skapa möjlighet att öka andelen av de som arbetar heltid. Heltid är grunden för vår anställning och sätt att arbeta.
  • Ge en kvalitativ bra service till våra brukare.

Hjo kommuns parametrar för hållbara scheman är:  

  • Sträva efter att kontinuerligt arbeta/planera bort ”delade turer”.
  • Sträva efter minst 11 timmar dygnsvila.
  • Varje arbetsperiod ska omfattas av minst två arbetsdagar.

Syftet med Handboken

Bemanningshandboken syftar till att beskriva vårt arbetssätt och hur vi skall arbeta med resursplanering för att kunna erbjuda alla våra medarbetare Heltidsarbete. Handboken beskriver hur vi arbetar med resursplanering och schemaläggning samt vilka regler/överenskommelse vi skall följa. Handboken ska läsas av all personal inom Vård och omsorg i Hjo kommun. Vår handbok ska också vara en del i introduktionsprogrammet för nya chefer och medarbetare i verksamheten.