Sjukdom

Information om hur du sjukanmäler dig och vad som gäller kring karensavdrag, ersättning, rehabilitering, med mera.

  • När du blir sjuk ska du kontakta din chef eller en annan utsedd kontaktperson första sjukdagen. Du ska även rapportera din frånvaro i Självservice. Chefen ska kontakta dig under första dagen du är sjuk. Om du är sjuk i mer än sju dagar ska du lämna ett läkarintyg till din chef, läs mer under rubriken Läkarintyg.

  • När du blir sjuk och inte kan arbeta får du sjuklön från kommun som arbetsgivare under dag 1-14 i sjukperioden. Sjuklönen är 80 procent av lönen. Från sjuklönen görs ett karensavdrag som motsvarar 20 procent av sjuklönen under en genomsnittlig arbetsvecka.

    Efter 14 dagar är det Försäkringskassan som beslutar om du har rätt till ersättning från dem, sjukpenning.

    Är du sjuk i mer än 90 kalenderdagar kan du också få ersättning av AFA Försäkring. Läs mer om sjukförsäkringen på sidan Försäkringar.

    Översikt över ersättning vid sjukdom

    Ersättning Dag 1-14 Dag 15-90 Dag 91-365 Dag 365-
    Sjuklön från arbetsgivaren 80% minus karensavdrag 10% 0 0
    Sjukpenning från Försäkringskassan 0 80% 80% 75%

     

  • Om en medarbetare som insjuknar i Covid-19 har vårdat, omhändertagit eller vistats i samma rum/utrymme som en patient/brukare som är infekterad med det nya coronaviruset ska du som chef betrakta det som att medarbetaren smittats i arbetet. Detta gäller oavsett om skyddsutrustning har använts eller inte. (Arbetsmiljöverket)

    Visar det sig att orsaken till smittan har att göra med brister i rutiner eller följsamheten till rutiner, t.ex. om medarbetaren inte använt skyddsutrustning, ses det som ett allvarligt tillbud och ska rapporteras i DF respons, samt till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan.

    Vid frågor, kontakta Personalenheten.

     

  • Karensavdraget är ett engångsavdrag som dras från sjuklönen och motsvarar 20 procent av sjuklönen under en genomsnittlig arbetsvecka.

    Karensavdraget blir detsamma oavsett vilken dag eller när på dagen du blir sjuk. Om du blir sjuk efter halva arbetsdagen dras halva dagen i karens och är du fortfarande sjuk dag två dras återstående del tills det blir ett helt karensavdrag. Om du är tillbaka i arbete igen dag två blir karensavdraget dock aldrig högre än sjuklönen för dag ett.

    Blir du sjuk igen inom 5 kalenderdagar, efter att du återkommit till arbetet, blir det inget nytt karensavdrag. Den nya sjukperioden räknas som en fortsättning på den första och kan pågå i totalt 14 kalenderdagar.

    Efter dag 14 det är det Försäkringskassan som beslutar om du har rätt till ersättning från dem, sjukpenning.

    Så här räknas karensavdraget ut

    Beräkningen av karensavdraget görs olika beroende på vilken anställning du har.

    Om du är tillsvidareanställd eller tidsbegränsat anställd minst en månad och har ett inplanerat schema för minst en kalendermånad beräknas karensavdraget så här:

    Kalenderdagslön x 1,4 x 0,8
    (Kalenderdagslön=månadslönen delat med antalet dagar i aktuell kalendermånad)

    För övriga anställda beräknas karensavdraget på sjuklönen för de första 8 timmarna under dag 1 i sjukperioden. Om du har färre än 8 timmar i ditt schema under denna dag görs karensavdraget endast för dessa timmar.

  • Om du är sjuk i mer än sju dagar ska du lämna ett läkarintyg till din chef. Läkarintyget ska vara skriftligt och underskrivet av läkare eller tandläkare. Chefen behöver läkarintyget för att godkänna din sjukfrånvaro, bedöma om du har rätt till sjuklön och för att få veta om dina arbetsuppgifter kan anpassas på något sätt så att du kan återgå i arbete.

    Detta ska finnas med i läkarintyget

    • namn och personnummer
    • i vilken omfattning du är sjukskriven (i procent)
    • hur länge du är sjukskriven (period med datum)

    Utöver detta bör det finnas information om:

    • på vilket sätt sjukdomstillståndet gör att du inte kan arbeta
    • vilka arbetsuppgifter som du inte kan göra
    • om du kan arbeta deltid – vilka arbetsuppgifter kan du då göra
    • om och på vilket sätt dina arbetsuppgifter kan anpassas så att du kan återgå i arbete

    Om det inte finns tillräckligt med information i läkarintyget för att chefen ska kunna godkänna din sjukfrånvaro eller bedöma rätten till sjuklön kan du bli ombedd att kontakta läkaren för att få ett nytt läkarintyg med mer information.

    Numera finns också en arbetsgivarversion av Försäkringskassans läkarintyg. Läkarintyget ger samma typ av information som det vanliga intyget men kan också innehålla mer fördjupad information kring de delar som påverkar arbetet samt eventuellt en uppmaning till arbetsgivaren att kontakta vårdenheten.

  • Du som har en årslön som är mer än 7,5 prisbasbelopp (motsvarar en månadslön på mer än 29 563 kr år 2020) slår i Försäkringskassans inkomsttak för sjukpenning. Det innebär att den sjukpenning som du får från Försäkringskassan inte längre motsvarar 80 procent av din lön. Hjo kommun betalar då ut mellanskillnadsersättning (sjuklön) till dig så att din sjukpenning tillsammans med mellanskillnadsersättningen motsvarar ca 80 procent av din lön fram till dag 364 i sjukskrivningen och ca 75 procent av din lön från dag 365 och framåt.

    Detta är en kollektivavtalad förmån för dig som arbetar i kommunen. Mellanskillnadsersättningen betalas automatiskt ut via din lön.

  • Om Försäkringskassan beslutar att sluta betala ut sjukpenning till dig ska du visa beslutet för din chef och anmäla detta till AFA försäkring för att få ersättning, så kallad Särskild AGS-KL-förmån. Glöm inte att du ska fortsätta lämna läkarintyg till din chef.

    Läs mer och anmäl dig hos AFA Försäkring

    Tänk på att din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) påverkas om du inte är anmäld och aktivt arbetssökande på Arbetsförmedlingen från första vardagen efter att du tagit emot Försäkringskassans beslut.