Personlig assistans: Tidsplan för upphandling och övergång till privat regi

18 september 2024

HUVUDWEBB, IFO

I våras beslutade kommunfullmäktige att Hjo kommun ska upphandla personlig assistans av privata utförare. Planen är att verksamheten ska övergå till en privat utförare den 1 september 2025. Här beskriver vi tidsplanen fram till dess.

Omvärldsanalys (sep-okt 2024)

Sedan beslutet om förändringarna inom personlig assistans fattades i våras har vi påbörjat en omvärldsanalys för att se hur andra kommuner har gjort sina upphandlingar av personlig assistans. Syftet är att kunna skriva en så bra kravspecifikation och annons som möjligt, för att kunna hitta den utförare som passar Hjo kommun bäst.

Kravspecifikation och färdig annons (nov 2024)

I mitten av november ska omvärldsanalysen ha resulterat i en kravspecifikation (vilka krav vi som kommun ställer på utföraren) och en annons till potentiella framtida utförare. Kravspecifikationen tas fram i samverkan med berörda fackförbund. 

Annonsen läggs ut i november och ligger ute i en månad.

Analys av anbuden och intervjuer med potentiella utförare (dec 2024-jan 2025)

När annonstiden är slut kommer vi att analysera anbuden som har kommit in, samt genomföra intervjuer med potentiella utförare. 

I bedömningen av de potentiella utförarna kommer vi att utgå från kvaliteten de kan erbjuda. De får poäng utifrån olika kvalitetskriterier, och den med högst slutpoäng vinner upphandlingen.

Avtal med utförare (feb 2025)

I mitten av februari är målsättningen att vi ska ha ett färdigt avtal med den nya utföraren av personlig assistans. 

Förberedelser inför övergången (vår och sommar 2025)

Under våren och sommaren 2025 förbereder vi, tillsammans med den nya utföraren, övergången till personlig assistans med privat utförare. 

Övergång till personlig assistans med privat utförare (1 september 2025)

Planen är att övergången till privat utförare sker den 1 september 2025. 

Här hittar du som anställd svar på frågor om övergången

Tidigare information om förändringarna inom personlig assistans: