Kommunens budget för 2024 – Tufft läge

15 juni 2023

HUVUDWEBB

Det ekonomiska läget är tufft för alla Sveriges kommuner nu, även för oss i Hjo. År 2024 måste kommunen göra besparingar och effektiviseringar. Därför behöver vi nu mer än någonsin hjälpas åt att värna alla våra viktiga verksamheter.

Det ekonomiska läget beror på den höga inflationen som ger högre utgifter för bland annat löner, pensioner, mat och förbrukningsvaror. Allt blir dyrare, helt enkelt. Vår skatteprognos ser förhållandevis bra ut, men på grund av inflationen räcker inte intäkterna till.

- Vi kommer att reda ut det här, men precis som för andra kommuner kommer det att bli tufft längs vägen. Alla medarbetare är oerhört viktiga för att vi ska lyckas på bästa sätt, säger kommundirektör Eva Ulfenborg.

Budgetförslaget

Onsdag den 14 juni beslutade kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att anta alliansens budgetförslag för 2024. Förslaget innebär att:

  • Budgeten utökas med 17 miljoner jämfört med 2023; detta räcker dock inte till de beräknade kostnadsökningarna. I budgeten finns därför ett uppdrag att effektivisera och spara 5,6 miljoner (cirka 1 procent).
  • Inga äskanden om pengar till olika extra insatser i verksamheterna beviljas i vårbudgeten. Politikerna kommer i stället att ta ställning till äskandena i höstbudgeten.

Dessutom får förvaltningen i uppdrag att undersöka vad som skulle hända om vi i höst inser att vi måste spara dubbelt så mycket (11,2 miljoner, motsvarande cirka 2 procent).

Vad händer nu?

Fram till oktober kommer vi i förvaltningen att inventera och analysera våra verksamheter för att ta fram tänkbara åtgärder för att nå en budget i balans 2024. Förslaget presenterar vi för politikerna i höst, tillsammans med en analys av vilka konsekvenser effektiviseringarna och besparingarna skulle få.

Vi kommer att involvera medarbetare i analysen och inventeringen genom dialog på till exempel APT. Vi uppmuntrar alla medarbetare att bidra med idéer som kan göra verksamheten bättre, smartare och mer effektiv. Vi vill behålla kvaliteten i alla våra verksamheter, men behöver samtidigt spara och effektivisera. Du som medarbetare är expert på din arbetsplats – har du idéer om vad ni kan göra? I så fall får du gärna prata med din närmsta chef.