Lex Sarah-rapportering av missförhållanden eller risker för missförhållanden

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Lex Sarah bestämmelserna innebär en skyldighet för var och en som är verksam inom verksamheter som erbjuder insatser enligt Socialtjänstlagen och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden.

Varför ska man rapportera missförhållanden?

Genom att alla anställda hjälps åt med att rapportera missförhållanden så kan vi säkerställa att våra brukare får ett gott stöd och trygga levnadsförhållanden. Enligt lag har därför anställda en skyldighet att lämna en Lex Sarah rapport om man upptäcker ett missförhållande eller en risk för ett missförhållande.

Vad ska rapporteras?

Missförhållanden ska alltid rapporteras. Missförhållanden kan vara både utförda handlingar eller försummelser som innebär eller har inneburit ett hot mot eller har medfört konsekvenser för enskildas liv, säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa. Med en påtaglig risk för ett missförhållande, som också ska rapporteras, ska avses att det är fråga om en uppenbar och konkret risk för ett missförhållande.

Hur rapporterar jag?

Du rapporterar genom att trycka på denna länk. När du skickat iväg din rapport så får enhetschefen och Lex Sarah utredaren ett automatmejl. Därefter utreds händelsen för att vi ska kunna lära oss av det inträffade och undvika liknande händelser i framtiden.

Vem omfattas av rapporteringsskyldigheten?

Rapporteringsskyldigheten gäller i all verksamhet (socialtjänst, äldreomsorg, omsorgen om funktions-hindrade) som ger insatser till personer enligt LSS eller Socialtjänstlagen. Rapporteringsskyldigheten gäller
1. anställda,
2. uppdragstagare,
3. praktikanter eller motsvarande under utbildning, och
4. deltagare i arbetsmarknadspolitiskt program.

Rapporteringsskyldigheten omfattar både den som själv uppmärksammar eller den som får kännedom om missförhållanden eller risker för missförhållanden som gäller någon enskild.

Information, stöd och uppföljning till medarbetarna

I de fall det uppdagas att det förekommit allvarliga missförhållanden eller risker för allvarliga missförhållanden på en enhet är det viktigt att arbetsledningen är lyhörd för personalgruppens behov av stöd. Det gäller både den som lämnat rapporten, de som är berörda av innehållet i rapporten och övriga medarbetare i arbetslaget. Den fackliga organisationen kan utgöra ett stöd för den medarbetare som berörs av rapporten och även övriga berörda medarbetare.
Närmaste chef tar ställning till i vilken omfattning och hur vårdtagaren och medarbetarna som berörs ska ges stöd och informeras om rapporten, utredningen och beslutet samt vidtagna och planerade åtgärder.

Information till anställda

De personer som omfattas av Lex Sarah föreskrifterna ska informeras om deras skyldigheter och rättigheter, samt om vem som kan ta emot rapporterna enligt Hjo kommuns rutiner för Lex Sarah. Närmast ansvarig chef ansvarar för att muntligen och skriftligen informera om riktlinjerna i samband med att en person börjar en anställning, ett uppdrag, en praktikperiod eller liknande. Information bör ske fortlöpande minst en gång per år.

Läs mer

Under dokument nedan kan du ta del av en processkarta som enkelt beskriver lex Sarah processen, från det att ett missförhållande uppdagas till en eventuell anmälan till IVO görs. Där finns också rutiner, riktlinjer och broschyr samt en enkel presentation avsedd att användas på APT eller vid introduktion.