”I Hjo skapar vi framtiden tillsammans” – Kommunens uppdaterade vision

17 november 2023

HUVUDWEBB, Styrning och arbetsmiljö, Verksamheter, Vård och omsorg, Barn och utbildning, Kommunledningskontoret, Socialtjänst

Kommunfullmäktige har klubbat igenom kommunens uppdaterade vision. Den nya visionen lyder ”I Hjo skapar vi framtiden tillsammans” och till visionen finns fyra utvecklingsområden. Alla i kommunen ska arbeta gemensamt för att uppnå visionen.

Visionen är det gemensamma målet för hela Hjo kommun. I kommunens visionsberättelse beskriver vi innebörden av visionen ”I Hjo skapar vi framtiden tillsammans”:

Hjo växer och utvecklas tillsammans med vår omvärld. Genom goda möten samverkar vi och hittar vägar mot en hållbar framtid. Vi bevarar och värnar vår unika stadsmiljö, landsbygd och Vättern. Vi som bor, lever och verkar i Hjo möter framtiden med mod inför förändring och nya lösningar.

Utöver visionen och visionsberättelsen finns fyra utvecklingsområden som vi ska fokusera på för att uppnå visionen. Utvecklingsområdena gäller för alla kommunen verksamheter, men några områden har en tydligare koppling till vissa verksamheter. Här är våra utvecklingsområden och de mål som hänger ihop med respektive utvecklingsområde:

Utveckling i samverkan

Hjo växer och utvecklas genom samverkan och mod inför förändring. I Hjo är det enkelt, välkomnande och nära mellan människor. Här förenas landsbygdens kraft och stadens utbud genom goda möten och möjlighet till delaktighet. Det är enkelt att vara med och utveckla vår plats.

Vi möter framtida utmaningar och möjligheter i samverkan med andra i Skaraborg och vår omvärld.

Vi värnar om tilliten genom goda möten och vågar prova nytt för att utvecklas och förbättra Hjo.

  • Mål 1: Utveckling och framtidstro genom delaktighet

Genom hela livet

God utbildning, trygg omsorg och stöd genom hela livet. Tillsammans med vårdnadshavare stöttas varje barn och elev att utvecklas utifrån sina förutsättningar i en likvärdig skola. Alla elever lämnar skolan med goda kunskaper, god självkänsla och framtidstro.

Vården och omsorgen är mänsklig, nära och trygg med fokus på dem vi är till för. Välfärdsteknik ger ökad självständighet och trygghet.

I Hjo stärks varje individ på vägen till en egen försörjning och ett eget arbete eller studier. Hjo kommun samverkar med näringslivet, offentliga aktörer och det övriga samhället för att människor ska ha möjlighet att lära hela livet och hitta nya vägar.

  • Mål 2: Stöd, vård och omsorg möjliggör ett självständigt liv och en känsla av välbefinnande
  • Mål 3: Invånarna får stöd på vägen till hållbar egen försörjning
  • Mål 4: Barn och elever utvecklar goda kunskaper i en skola präglad av trygghet och arbetsro

En plats att välja

En plats du väljer att bo på, verka i och besöka. Vi stärker och bevarar den unika stadsmiljön, landsbygden och Vättern. Genom den lilla kommunens fördelar attraheras nya invånare, företag och besökare. Här finns gott om rekreationsområden, kulturupplevelser och aktiviteter för alla åldrar.

Näringslivet bidrar till en levande stad och landsbygd och kommunen möjliggör etablering och expansion. Hjo är ett resmål året runt och besöksnäringen skapar upplevelser och arbetstillfällen.

  • Mål 5: En attraktiv boendemiljö som möter invånarnas behov
  • Mål 6: Hjo kommun bidrar till att besöksnäringen utvecklas hållbart med fokus på hela kom­munen och besökare året om
  • Mål 7: Hjo kommun ska möjliggöra näringslivets etablering, expansion och utveckling
  • Mål 8: Ett rikt fritids- och kulturutbud för människor i alla åldrar

Hållbar livskvalitet

Här finns goda förutsättningar att leva ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart. Tillsammans utvecklar vi ett samhälle där det är lätt att göra rätt. De lokala förutsättningarna för att leva ett klimatsmart liv stärks och bidrar till att Hjo blir en mer levande och trygg plats. Genom att fokusera på kreativitet, samarbete och resurseffektivitet kan kommun, näringsliv, föreningar och invånare samverka för att ta fram smarta lösningar och skapa förutsättning för en hållbar livskvalitet.

  • Mål 9: I Hjo är det enkelt att leva hållbart
  • Mål 10: Alla kommunala verksamheter arbetar för en gynnsam utveckling av miljö- och klimat
  • Mål 11: Vi värnar vår kultur- och livsmiljö

Vad händer nu?

Det är viktigt att alla anställda i Hjo kommun känner till visionen och att du och dina kollegor, på just er arbetsplats, känner att ni kan bidra till att uppnå den. Under nästa år kommer vi därför att prata om den uppdaterade visionen på arbetsplatsträffar (APT) och i många andra sammanhang. I början av nästa år kommer vi också att ta fram en broschyr om den uppdaterade visionen.

"Vi ska alla känna att det här är vår gemensamma nya vision. Visionen ska visa oss en gemensam väg framåt – både när vi står inför utmaningar och möjligheter. I Hjo skapar vi framtiden tillsammans", säger kommundirektör Eva Ulfenborg.

Bakgrund till den uppdaterade visionen

Arbetet med att uppdatera visionen började med att kommunfullmäktige gav förvaltningen i uppdrag att se över kommunens tidigare vision ”Tillsammans skapar vi framtidens Hjo” från 2013.

Den uppdaterade visionen skulle bland annat ta hänsyn till de globala målen för hållbar utveckling, Barnkonventionen och den framtida utvecklingen i Skaraborg. För att ta fram den nya visionen har vi pratat med både anställda och Hjobor.

Den uppdaterade visionen beslutades av kommunfullmäktige den 16 november.

Några begrepp

Visionen: ”I Hjo skapar vi framtiden tillsammans”

Visionsberättelsen: Några meningar som beskriver visionen.

Utvecklingsområden: Fyra områden som kommunen ska arbeta extra mycket med för att uppnå visionen. Utvecklingsområdena kan ses som ledstjärnor för att nå visionen.

Mål: Varje år tar den politiska majoriteten fram en budget och verksamhetsplan. I budgeten bestäms också de prioriterade målen som särskilt ska följas upp för att se om vi är på väg att uppnå visionen. Målen utvärderas med hjälp av mätbara indikatorer.