Kommunens krisstöd aktiverades vid brand

16 oktober 2023

HUVUDWEBB

I lördags kväll började det brinna i en butikslokal i centrala Hjo. Butiken ligger i bottenplanet till ett flerfamiljshus och flera lägenheter fick utrymmas. Kommunens krisstöd aktiverades för att stötta de drabbade hyresgästerna med samtalsstöd och annan akut hjälp.

Detta har hänt

Lördagen den 14 oktober kl. 20:12 inkom larm-SMS till Hjo kommun från SOS-alarm om en brand i ett flerfamiljshus på Hamngatan. Svart rök och öppna lågor ska ha setts komma ur en butik på bottenplan. Man meddelade även att huset hade börjat utrymmas.

Ett tiotal lägenheter, där cirka 10-15 personer bor, är drabbade och förblir troligtvis obeboeliga en tid framöver. Ambulans vårdade två personer på plats men ingen behövde uppsöka sjukhus.

Polisen grep en person som sedan anhölls och senare häktades misstänkt för mordbrand. Polisen ser ingen gängkoppling.

Kommunens åtgärder

  • Samverkan och samordning med räddningstjänst på plats och via telefon
  • Uppstart av krisstödsorganisationen med ledning och stödpersoner
  • Information till kommunledning och politik
  • Kommunikation externt
  • Samverkan med fastighetsägare och försäkringsbolag
  • Uppsamling av drabbade för samtalsstöd i kyrkans församlingshem

Arbetet genomfördes tillsammans med räddningstjänst, Svenska kyrkan och Wennergrens som är det bolag som äger den drabbade fastigheten. Från kommunen deltog inriktnings- och samordningskontakt, krisstödsansvarig, kommundirektör, kommunikationsstrateg, stödpersoner och medlemmar i krisstödsledningsgrupp, flyktingsamordnare samt näringslivsutvecklare i arbetet.

Frågor och framtida engagemang

Vid frågor om händelsen vänder du dig i första hand till din närmaste chef.

Är du intresserad av att engagera dig i kommunens krisstödsorganisation så att du kan hjälpa till vid framtida händelser är du välkommen att kontakta socialtjänstchef Charlotte Warling.