Jesper Pettersson är ny VA-chef

Jesper Pettersson står vid bordet i ett mötesrum.

8 januari 2024

HUVUDWEBB

Efter drygt tio år som driftingenjör i kommunen tar Jesper Pettersson steget till VA-chef. Tillsammans med tre drifttekniker ser han bland annat till att vattenverket, reningsverket och kommunens pumpstationer fungerar.

Sedan den 1 januari är Jesper Pettersson VA-chef i Hjo kommun. Jesper är född i Hjo och utbildad civilingenjör i kemivetenskap vid Kungliga tekniska högskolan. Efter studieåren återvände han hem och har jobbat som driftingenjör i Hjo, Tibro och Karlsborg sedan 2012.

"Det är ett så himla varierande jobb. En dag kan innehålla allt från att lyfta upp en avloppspump för att någon har spolat ner ett par kallingar, till att följa upp avancerade reningsprocesser."

I chefsrollen kommer Jesper fortsätta med sina tidigare uppgifter kopplade till provtagningsprogram, reningsprocesser m.m. Utöver det kommer en del av tjänsten ligga utanför den taxafinansierade VA-verksamheten och fokusera på miljöfrågor utifrån EU:s vattendirektiv.

"Jag tycker om att fiska och vara i naturen, och har alltid varit intresserad av vatten. Så det känns extra roligt att få jobba med åtgärdsprogram för att våra vattendrag, sjöar och grundvatten ska uppnå så kallad god kemisk och ekologisk status."

Utöver de tre medarbetarna som arbetar med VA-anläggningarna har VA-enheten ett nära samarbete med gata/park, som hjälper till med arbeten på ledningsnätet.