Kommunledningen tar fram åtgärdsplan för att minska budgetunderskottet

6 maj 2024

HUVUDWEBB, Verksamheter, Vård och omsorg, Barn och utbildning, Kommunledningskontoret, Socialtjänst

Kommunstyrelsen har gett förvaltningen ett antal uppdrag för att minska budgetunderskottet 2024. Förvaltningen ska bland annat vara återhållsamma med kostnader, restriktiva i samband med anställningar och ta fram en åtgärdsplan för att minimera underskottet.

Budgetprognosen som gjordes efter mars månad visar ett underskott på drygt 9 miljoner kronor för 2024. Torsdag den 2 maj gav kommunstyrelsen därför följande uppdrag åt förvaltningen: 

  • iaktta strikt återhållsamhet för att minska kostnader inom hela förvaltningen
  • att skyndsamt arbeta med så kallade hemmaplanslösningar för att minska placeringskostnader inom Socialtjänsten
  • vara mycket restriktiva i samband med anställningar. Alla anställningar ska lyftas till beslut av närmaste chef
  • göra en genomlysning av planen för investeringar för innevarande år
  • ta fram en åtgärdsplan med syfte att minimera underskottet under 2024. Planen ska i första hand baseras på åtgärder som inte försämrar utvecklingen på längre sikt och i andra hand lyfta åtgärder som ger kraftfull effekt innevarande och kommande år. Planen redovisas till kommunstyrelsen i juni.

”Vi måste se till helheten”

Förvaltningen, genom kommunledningsgruppen, kommer nu att ta fram en åtgärdsplan för att minimera underskottet. Planen ska redovisas för kommunstyrelsen i juni.

"Vi är en enda förvaltning och måste göra det här tillsammans. I det här läget kan vi inte tänka i stuprör utan vi måste se till helheten. Jag har stor tilltro till att vi tar oss igenom det här på ett bra sätt", säger kommundirektör Eva Ulfenborg.