Kränkande behandling

Det råder nolltolerans mot kränkande behandling av barn och elever i förskolor, skolor och andra verksamheter som lyder under skollagen. Alla barn och elever har rätt att vara i verksamhet som är fri från kränkande behandling.

Kränkande behandling 

Definitionen av kränkande behandling enligt Skollagen lyder "ett uppträdande som utan att vara diskriminering enligt diskrimineringslagen kränker ett barns eller en elevs värdighet". Både diskriminering och kränkande behandling är förbjudet i förskolor, skolor och andra verksamheter som lyder under skollagen. Skollagen 6 kap 3 § 

Inrapportering av misstänkt kränkande behandling 

Om du som personal får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränknande behandling i samband med verksamheten är du skyldig att anmäla detta till rektron. En rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamhet är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är i sin tur skyldig att skyndsamt utreda omstädigheterna kring de uppgivna kränkningarna och vita åtgärder då det behövs för att förhindra kränkande behandling i framtiden. Skollagen 6 kap 10 § 

Om du som personal får kännedom om att ett barn eller en elev upplever sig ha blivit utsatt för kränkande behandling ska du skyndsamt rapportera händelsen i verksamhetssytsemet DF-respons. Länkt till formuläret finns på Vklass och på intranätet Eira. 

Inrapportering av misstänkt kränkande behandling 

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

I början på varje nytt läsår upprättas en plan mot kränkande behandling. Planen ska bl.a. innehålla en översikt över de åtgärder som bedöms nödvändiga för att förebygga och förhindra kränknande behandling av barn och elever. Planen ska också innehålla en redogörelse för vilka av de angivna åtgärderna som avses att påbörjas eller genomföras under det kommande åter. Nedan finns en länk till en samligssida med samtilga enheters planer mot kränkande behandling i Hjo kommun. 

Plan mot kränkande behandling