Elevhälsan

Elevhälsans övergripande uppdrag är att skapa en gynnsam och positiv lärandesituation för alla barn och elever i Hjo kommun. I Elevhälsan ingår följande yrkesprofessioner: skolläkare, skolsköterskor, kuratorer, skolpsykolog, specialpedagoger, studie- och yrkesvägledare, talpedagog samt IT-pedagog. Elevhälsans arbete leds av en elevhälsochef. Elevhälsans insatser och aktiviteter riktar sig mot förskola, grundskola, grundsärskola och IM. I Elevhälsans uppdrag ingår såväl generellt som individuellt riktat arbete.

Förutsättningar och organisation

Genom en central elevhälsa kan vi se helheten och medverka till att skapa lika förutsättningar för samtliga barn och elever i kommunen. För att detta ska kunna genomföras arbetar vi med att skapa gemensamma rutiner och riktlinjer.

Organisationen läsåret 2021/2022 bestod av:

  • Barn- och utbildningsutskottet

  • Skolchef 100%,

  • Elevhälsochef 100%

  • Specialpedagoger 460%

  • Skolsköterskor 200% höstterminen, 280% vårterminen

  • Skolkurator 200% höstterminen, 250% vårterminen

  • Talpedagog 40%

  • Skolpsykolog 20%

  • Skolläkare 10%,

  • Studie- och yrkesvägledare 100%

  • IT-pedagog 100%

Samtliga har semestertjänst.

Lokaler

Elevhälsans medarbetare på Hammarnskolan och Estrid Ericsonskolan har arbetsrum på respektive skola. Övriga medarbetare inom elevhälsan har sina arbetsrum på Guldkroksskolan. Elevhälsan har också tillgång till Datateket där IT-pedagogen har sin verksamhet.  Då verksamheten är utspridd på olika enheter förflyttar sig personalen som har kontor på Guldkroksskolan mellan Guldkroksskolan, Fågelås och Korsberga. Två av specialpedagogerna har under läsåret 21/22 tillsammans haft 80% uppdrag mot förskolorna. Patientsäkerhetsberättelsen har under flera gånger påpekat en del brister gällande lokalerna framför allt ur sekretessynpunkt. Ett arbete är nu påbörjat med en ombyggnad på Hammarnskolan och installation av sekretessdörrar på samtliga enheter.

Elevhälsans tre perspektiv

Elevhälsan jobbar utifrån dessa tre perspektiv:

  • Hälsofrämjande perspektiv - vad är det som gör att elever utvecklas och mår bra? Hur kan vi bidra till detta? 
  • Förebyggande perspektiv - hur kan vi förhindra uppkomsten av problem och undanröja hinder?
  • Åtgärdande perspektiv - hur kan vi förstå orsakerna till problem som uppstår och utifrån det hitta åtgärder och anpassningar utifrån elevernas förutsättningar och behov?

En framgångsrik skolgång är en av de viktigaste skyddsfaktorerna ur ett livsperspektiv. Detta innebär att det dagliga elevhälsoarbetet ska fokusera på friskfaktorer och en tilltro till att alla elever kan lära sig, utvecklas och nå utbildningens mål.

Elevhälsans personal

Elevhälsan består av skolsköterskor, skolläkare, skolpsykolog, skolkurator och specialpedagoger och erbjuder hälsobesök, enkla sjukvårdsinsatser, kartläggningar, handledning och coachning. Deras arbetssätt är rådgivande och stödjande gentemot elever, föräldrar och personal.

Elevhälsans medicinska insats (EMI)

Elevhälsans medicinska insats är en egen verksamhetsgren inom elevhälsan som består av skolsköterska och skolläkare. Den medicinska insatsen är frivillig och kostnadsfri och syftet är att arbeta hälsofrämjande och förebyggande. Elevhälsans medicinska insats finns till för alla elever och erbjuder hälsobesök, hälsokontroller, hälsosamtal, enklare sjukvårdsinsatser, råd och stöd och vaccinationer enligt nationella vaccinationsprogrammet för barn.

Skolnärvaroteam

I Hjo kommun har vi något vi kallar för Skolnärvaroteam. Syftet med teamen är att gemensamt hitta sätt att hjälpa elever med problematisk skolfrånvaro.