Sekretess och tystnadsplikt inom Barn och utbildning

Att arbeta inom Barn och utbildning innebär att du som anställd kommer att få information om barn/elever som inte får föras vidare till oberörda. Det kan till exempel vara information som rör barnets/elevens hälsa, hemförhållanden, familj eller religiösa uppfattning.

Tystnadsplikt/sekretess gäller för uppgifter i alla former, såväl muntlig som skriftlig. Den gäller i samtal med andra människor (så som på bussen med en arbetskamrat eller hemma vid köksbordet), telefon, bandinspelningar, journaler, fotografier, e-post, brev eller andra papper som innehåller uppgifter om den enskildes personliga förhållanden. Sekretessen gäller för alla uppgifter där det inte står klart att uppgiften kan röjas för andra utan att den enskilde eller någon närstående lider men. Även mellan kollegor ska inte känsliga uppgifter föras vidare om det inte behövs i tjänsten.

Vad innebär detta för mig?

  • Du får inte lämna ut allmänna handlingar.
  • Förbud att röja uppgift vare sig detta sker muntligen, genom utlämnande av allmän handling eller på något annat sätt. 
  • Känsliga uppgifter ska inte föras vidare emllan kollegor om det inte behövs i tjänsten.
  • Uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det kan antas att den enskilde eller någon närstående till denne lider men om uppgiften röjs.

Vad händer om jag bryter mot sekretessen?

Bryter man mot tystnadsplikten/sekretessen kan detta straffas enligt brottsbalken 20 kap. 3 §.

Om man bryter mot tystnadsplikten/sekretessen och röjer en uppgift som man är skyldig att hemlighålla kan det medföra ett påföljdsansvar i form av böter eller fängelse i högst ett år.

Summering 

Oavsett vilken verksamhet man arbetar inom, förskola fritidshem eller skola, eller vilken befattning man har är utgångspunkten att inga uppgifter ska lämnas ut om den enskilde eller en närstående kan tänkas lida men av utlämnandet. Sekretessplikten för uppgift i allmän handling gäller inte enbart under anställningstiden utan upp till sjuttio år vilket innebär att man även efter avslutad anställning fortsatt omfattas av sekretessbestämmelserna.