Skyddsronder

Du som chef ska verka för en god arbetsmiljö genom att förebygga risker i arbetet för att förhindra olycksfall och ohälsa. Ett sätt är att genomföra skyddsronder.

Skyddsronder är en viktig del i undersökningen av arbetsmiljön och genomförs genom att arbetsmiljöansvarig chef, skyddsombud och berörda medarbetare systematiskt går igenom såväl den fysiska arbetsmiljön som den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Mallar för skyddsronder finns i Arbetsmiljöverktyget där också alla dokumentation sker.

Vid skyddsrond ska alltid chef och skyddsombud delta.

Regelbundenhet är viktigt

Skyddsronder ska genomföras regelbundet enligt kommunens årshjul för det systematiska arbetsmiljöarbetet och omfattar som minst följande skyddsronder: 

  • Mars/april fysisk skyddsrond (omfattar undersökning av lokaler, belysning, ergonomi, ventilation/luftkvalitet, temperatur, buller, kemiska ämnen, våld och hot, första hjälpen, brandskydd, personalutrymmen, varumottagning, lokalvård och ensamarbete
  • September/oktober organisatoriska och social skyddsrond (omfattar undersökning av hot och våld, krav och resurser, arbetstiden förläggning, starkt psykiskt påfrestande arbetsuppgifter, kränkande särbehandling, kännedom om arbetsuppgifter och prioritering av arbetsuppgifter när tiden inte räcker till)

Om specifika frågeställningar behöver belysas till exempel vid förändringar i verksamheten kan det vara motiverat att genomföra skyddsrond med tätare intervall eller riktat mot olika fokusområden. 

Dokumentation, risker och handlingsplaner

All dokumentation sker i Arbetsmiljöverktyget där mallar för samtliga skyddsronder finns att tillgå. 

Om brister i arbetsmiljön identifieras genomförs alltid en bedömning av hur stor risk det innebär för de anställda - en riskbedömning. Därefter ska en handlingsplan för förbättringar tas fram. I handlingsplanen ska det stå vad som ska förbättras, när det ska ske och vem som ansvarar för det och när uppföljning ska ske för att kontrollera att vidtagna åtgärder haft avsedd effekt.