3. Introduktion för att arbeta i kök

Arbetskläder

Arbetskläder ska endast användas i arbetet och förvaras separat från privata kläder.

  • Omklädning ska ske i avsett utrymme.
  • Arbetskläderna tvättas i tvättmaskin på arbetsplatsen.

Arbetskläder består av skor, byxor, rock, förkläde och mössa.

Handhygien

  • Händerna ska alltid tvättas innan arbetet i köket startar.
  • Händerna ska tvättas om annat föremål har vidrörts än de livsmedel och redskap som för tillfället hanteras.
  • Om man har plåster på händerna måste engångshandskar användas.
  • Engångshandskar ska bytas i samma utsträckning som händerna tvättas

Sår/sjukdom

  • Samtliga medarbetare är skyldiga att meddela arbetsledare sjukdom som kan tänkas utgöra risk för livsmedelssäkerheten.
  • Skärsår, brännblåsor och liknande ska skyddas med plåster och engångshandskar.

Oförpackade livsmedel ska inte hanteras vid:

  • Inflammerade sår eller hudinfektion.
  • Diarré och/eller kräkning
  • Feber
  • Annan sjukdom som kan överföras till människor via livsmedel.

Övrigt

  • Personliga tillhörigheter så som mobiltelefon ska inte förekomma i köket.
  • Rökning får inte förekomma i samband med hantering av livsmedel.
  • Rökning får endast ske på obetalda raster. Byt om, inga arbetskläder vid rökning. Rökning förbjuden inom skolans/förskolans område.
  • Smycken (armbandsur, ringar, örhängen, halsband, piercing (synliga) får ej bäras i köket.
  • Nagellack och lösnaglar får inte användas vid livsmedelshantering.