3. Introduktion för att arbeta i kök
Arbetskläder
Arbetskläder ska endast användas i arbetet och förvaras separat från privata kläder.
- Omklädning ska ske i avsett utrymme.
- Arbetskläderna tvättas i tvättmaskin på arbetsplatsen.
Arbetskläder består av skor, byxor, rock, förkläde och mössa.
Handhygien
- Händerna ska alltid tvättas innan arbetet i köket startar.
- Händerna ska tvättas om annat föremål har vidrörts än de livsmedel och redskap som för tillfället hanteras.
- Om man har plåster på händerna måste engångshandskar användas.
- Engångshandskar ska bytas i samma utsträckning som händerna tvättas
Sår/sjukdom
- Samtliga medarbetare är skyldiga att meddela arbetsledare sjukdom som kan tänkas utgöra risk för livsmedelssäkerheten.
- Skärsår, brännblåsor och liknande ska skyddas med plåster och engångshandskar.
Oförpackade livsmedel ska inte hanteras vid:
- Inflammerade sår eller hudinfektion.
- Diarré och/eller kräkning
- Feber
- Annan sjukdom som kan överföras till människor via livsmedel.
Övrigt
- Personliga tillhörigheter så som mobiltelefon ska inte förekomma i köket.
- Rökning får inte förekomma i samband med hantering av livsmedel.
- Rökning får endast ske på obetalda raster. Byt om, inga arbetskläder vid rökning. Rökning förbjuden inom skolans/förskolans område.
- Smycken (armbandsur, ringar, örhängen, halsband, piercing (synliga) får ej bäras i köket.
- Nagellack och lösnaglar får inte användas vid livsmedelshantering.