Anställningsformer

Som anställd i Hjo kommun har du antingen en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning. Läs mer nedan vad som gäller för respektive anställning.

Tillsvidareanställning

Om du är tillsvidareanställd finns det inget bestämt datum för när din anställning ska upphöra. Anställningen varar till dess att du eller arbetsgivaren vill ha en förändring. Tillsvidareanställning är grundregeln, vilket innebär att en anställning gäller tillsvidare om ni inte kommit överens om annat. Du kan arbeta heltid eller deltid och vara månadsavlönad eller timavlönad (ibland kallat timanställd) inom din anställning.

Tidsbegränsad anställning

En tidsbegränsad anställning innebär att du och arbetsgivaren har kommit överens om att anställningen ska gälla under en viss tid, det vill säga från och med ett visst datum till ett bestämt slutdatum. När anställningsavtalet är klart meddelar alltid arbetsgivaren berörd lokal fackliga organisation. Du kan arbeta heltid eller deltid och vara månadsavlönad eller timavlönad (ibland kallat timanställd) inom din anställning.

Det finns olika typer av tidsbegränsande anställningar:

  • En allmän visstidsanställning innebär att du anställs för viss tid, det vill säga med ett slutdatum för anställningen. Arbetsgivaren behöver inte redovisa några skäl för att anställa med stöd av allmän visstidsanställning.

    Om du haft en allmän visstidsanställning i sammanlagt två år under en femårsperiod övergår anställningen i en tillsvidareanställning.

    Samma sak gäller om du haft en allmän visstidsanställning i sammanlagt mer än två år och anställningen ingår i en kedja av tidsbegränsade anställningar (vkariat, allmän visstidsanställning eller säsongsanställning). En kedja innebär att det inte får ha varit mer än sex månaders uppehåll mellan de tidsbegränsade anställningarna.

    Om du haft både allmän visstidsanställning och vikariat i sammanlagt mer än tre år under en femårsperiod övergår anställningen också till en tillsvidareanställning.

     

  • Ett vikariat innebär att du anställs för att arbeta i stället för en annan medarbetare som är ledig från anställningen. Som vikariat räknas även anställning på ett ledigt arbete under tiden för rekrytering och till dess en annan medarbetare har börjat arbeta.

    Efter sammanlagt två års vikariat under en femårsperiod övergår anställningen till en tillsvidareanställning. Om du har haft både allmän visstidsanställning och vikariat i sammanlagt mer än tre år under en femårsperiod övergår anställningen också till en tillsvidareanställning.

  • En anställning med arbetsuppgifter som utförs under en viss säsong.

  • Personer som har fyllt 67 år eller som har hel ålderspension kan anställas under en begränsad tid utan att detta behöver motiveras av något särskilt skäl.

    OBS! Från och med den 1 januari 2020 är det inte längre möjligt att anställa personer på den särskilda anställningsformen Tidsbegränsad anställning för arbetstagare som fyllt 67 år. Detta beror på att nya pensionsregler träder i kraft.

  • Om det finns ett behov av att pröva den nya medarbetaren kan det bli aktuellt med en provanställning. En provanställning får gälla i max sex månader. Provanställningen övergår till en tillsvidareanställning efter prövotiden om inte någon av parterna har meddelat att de inte vill att anställningen ska fortsätta.

    Arbetsgivaren ska underrätta din fackliga organisation inom en månad efter det att ni ingått ett avtal om provanställning.

    Lärare som inte tidigare varit tillsvidareanställd

    Lärare som anställs enligt reglerna i bilaga M till Allmänna bestämmelser och som inte tidigare varit tillsvidareanställda som lärare provanställs automatiskt under de första 12 månaderna av en erbjuden tillsvidareanställning. Samma sak gäller för förskollärare, fritidspedagoger, hemspråkstränare och SFI-lärare. Provanställning är en del i lärarnas anställningsavtal och ska inte noteras på anställningsavtalet vilket från början skrivs tillsvidare.

  • Nyutbildad förskollärare eller lärare som inte fått sin legitimation ännu anställs som ”Tidsbegränsad enligt skollagen” fram till dess att legitimation uppvisas. Skollagen anger att lärare och förskollärare ska ha legitimation för att tillsvidareanställas. För yrkeslärare och modersmålslärare finns undantagsregler.

    Medarbetare har vid anställningsform ”Tidsbegränsad enligt skollagen” inte företrädesrätt till återanställning (LAS § 25). Anställningen kan inte heller övergå till att bli tillsvidare, så kallad inkonvertering.

    När en lärare eller förskollärare erhållit sitt examensbevis ska en översyn av lön ske. Den nya lönen ska vara minst ingångslön för behörig lärare samt vara individuell och differentierad.

  • Du kan anställas för en begränsad tid enligt avtalet Bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser, BEA.

    Anställningen förknippas oftast med personer som har ett eller annat stöd från Arbetsförmedlingen. BEA-avtalet är speciellt utformat för att passa denna typ av anställning.

    Exempel på tjänster i Hjo kommun som anställs enligt BEA är extratjänster.

  • Du kan anställas för en begränsad tid för arbete som personlig assistent, anhörigvårdare, ledsagare eller avlösare enligt avtalet Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för personlig assistent och anhörigvårdare, PAN.

    PAN-avtalet är speciellt utformat för arbetena ovan och innebär bland annat att anställningen upphör när vårduppdraget tar slut.