Avslut från arbetsgivarens (chefens) sida

Information om avslut och uppsägningstider vid olika anställningsformer när det är arbetsgivaren (din chef) som vill avsluta din anställning

  • Uppsägning från arbetsgivares sida kan bero på antingen arbetsbrist eller personliga skäl. Innan en uppsägning kan ske måste arbetsgivaren pröva om det är möjligt att genom omplacering erbjuda dig en annan anställning.

    Uppsägningstider

    Är du tillsvidareanställd och har varit anställd i mindre än ett år är uppsägningstiden från arbetsgivarens sida en månad. Har du haft en sammanhängande anställning i mer än ett år är uppsägningstiden från arbetsgivarens sida sex månader.

    Har du fyllt 57 år och varit tillsvidareanställd i minst tio år är uppsägningstiden tolv månader. Detta gäller bara om anställningen avslutas på grund av arbetsbrist och du har en sammanhängande anställning sedan minst tolv månader tillbaka.

    Omställningsfonden

    Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist kan du få stöd och hjälp att hitta nytt arbete genom Omställningsfonden. Omställningsfonden arbetar med de insatser som omfattas av Omställningsavtalet KOM-KL.

    För att omfattas av KOM-KL ska följande krav vara uppfyllda:
    Du är uppsagd på grund av arbetsbrist.
    Du har varit tillsvidareanställd inom kommun/landsting eller Pactaföretag.
    Du har varit anställd hos arbetsgivaren i minst ett år.
    Du har arbetat minst 40 %.

    Avsked

    Arbetsgivaren har även möjlighet att avskeda en medarbetare. Detta kan ske vid grov misskötsamhet, till exempel våld eller stöld på arbetsplatsen. Blir du avskedad ska du lämna din anställning omedelbart utan uppsägningstid och mister även dina anställningsförmåner.

     

  • En tidsbegränsad anställning upphör vid anställningstidens utgång och behöver inte sägas upp men det finns vissa regler som måste följas.

    Om du har varit anställd i mer än tolv månader under de senaste tre åren ska arbetsgivaren ge dig skriftligt besked om att anställningen inte kommer att förlängas minst en månad innan anställningen upphör. Samtidigt får din lokala fackliga organisation samma information. Om anställningen är så kort att besked inte kan ges en månad i förväg ska du få beskedet vid anställningens början.

    Om en tidsbegränsad anställning är avsedd att pågå under minst tre månader kan arbetsgivaren avsluta anställningen i förtid genom uppsägning på grund av personliga skäl. Uppsägningstiden är då en månad. Arbetsgivaren kan inte avsluta anställningen med hänvisning till arbetsbrist.

  • En provanställning kan avslutas i förtid utan särskilda skäl. Uppsägningstiden är en månad. Om arbetsgivaren inte vill att anställningen ska fortsätta efter prövotiden, ska du få besked om detta senast vid prövotidens utgång.

    Om du är lärare och har en provanställning enligt bilaga M i Allmänna bestämmelser (AB) gäller särskilda regler. Om arbetsgivaren vill att provanställningen ska avbrytas i förtid eller inte övergå till en tillsvidareanställning ska du få besked om detta minst två veckor i förväg. Samtidigt ska din lokala fackliga organisation få samma information.

  • En säsongsanställning upphör vid säsongens slut och behöver inte sägas upp men det finns vissa regler som måste följas.

    Om du har varit säsongsanställd i mer än sex månader under de senaste två åren ska arbetsgivaren ge dig skriftligt besked om att du inte kommer att få fortsatt säsongsanställning när den nya säsongen börjar. Beskedet ska lämnas minst en månad innan den nya säsongen börjar. Samtidigt får din lokala fackliga organisation samma information.

    Om en tidsbegränsad anställning är avsedd att pågå under minst tre månader kan arbetsgivaren avsluta anställningen i förtid genom uppsägning. Uppsägningstiden är då en månad.