Regler för veckovila från och med 1 oktober 2023

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Den 1 oktober infördes nya regler om veckovila för anställda i Hjo kommun. Hjo kommun och Kommunal har tagit ett gemensamt beslut om att följa Sveriges kommuner och regioners (SKR) rekommendation om 47 timmars veckovila. Syftet är att alla medarbetare ska kunna få den återhämtning som krävs för att hålla hela arbetslivet.

”Vi vill att våra medarbetare ska få en hållbar och regelbunden återhämtning för att de ska orka arbeta heltid under hela ditt arbetsliv. Vi tror att de nya reglerna om dygns- och veckovila kommer att bidra till att våra medarbetare mår bättre och att sjukskrivningarna kommer minska på sikt”, säger personalchef Pauline du Puy.

Här kan du läsa mer om varför förändringen görs och hur det påverkar dig och ditt schema.

 

  • Bakgrunden till förändringen är ett EU-beslut som reglerar hur många timmar du får arbeta på en vecka (48 timmar), hur läge du behöver vara ledig mellan dina arbetspass (11 timmar) samt hur lång sammanhängande ledighet du behöver under en vecka (36 timmar). Tidigare har man kunnat slå ihop dygnsvila och veckovila. Den möjligheten finns inte längre och istället måste dygnsvilan vara ”slut” innan veckovilan kan påbörjas, vilket betyder att den sammanlagda tiden som du ska vara ledig vid ett och samma tillfälle blir 47 timmar.

  • Reglerna om veckoarbetstid, veckovila och dygnsvila är lagar som värnar om din rätt till en bra återhämtning som i förlängningen leder till att du mår bättre och orkar mer både på arbetet och på din fritid.  

  • Både ja och nej. 

    Den 21 september 2023 beslutade SKR att än en gång se över reglerna om veckovila och hur den skall schemaläggas. Fram tills att ett definitivt beslut kommer kan arbetsgivaren tolka bestämmelserna om veckovila enligt det gamla sättet, att dygnsvilan och veckovilan kan ”slås ihop” till en kortare period. Reglerna om dygnsvila (11 timmar) och veckoarbetstid (48 timmar) gäller oavsett hur man hanterar veckovilans längd.

    SKR rekommenderar de kommuner som redan infört det nya sättet att hantera veckovila att fortsätta med det i väntan på ett nytt beslut som kommer i början av nästa år. Eftersom de nya reglerna redan införts i Hjo kommun kommer de nya scheman som nu finns framtagna att gälla även framöver. 

    Hjo kommun och Kommunal kommer göra en uppföljning av reglerna när ett nytt beslut kommer från SKR. 

     

  • Reglerna om veckoarbetstid, veckovila och dygnsvila är lagar som värnar om din rätt till en bra återhämtning som i förlängningen leder till att du mår bättre och orkar mer både på arbetet och på din fritid.  

    Eftersom du får arbeta maximalt 48 timmar på en vecka är möjligheten till tre dagars sammanhängande ledighet svår att lösa. Detta oavsett om hur vi väljer att hantera den lagstadgade veckovilan. För att en tredagarsledighet ska vara möjlig måste alla arbetspass på övriga veckor komprimeras ihop. Detta innebär att du, för att lyckas, måste arbeta 5-6 dagar i sträck någon annanstans i schemaperioden, vilket regeln och veckoarbetstid inte tillåter. Däremot ökar antalet tillfällen då du är ledig två dagar i sträck och tillfällen då du är ledig en dag mellan arbetspass minskar. Dessutom blir de tillfällen då du har en dags ledighet längre än tidigare för att uppfylla kraven på dygns- och veckovila. 

     

  • Du har rätt till minst 11 timmars vila mellan varje arbetspass. Det innebär att du som avslutar ett kvällspass mellan klockan 21.00-22.00 inte kan starta ett nytt pass förrän klockan 08.00-09.00 dagen efter. Då våra verksamheter i dagsläget måste starta klockan 07.00 eller tidigare är det inte möjligt att kombinera ett kvällspass med ett dagspass. Detta innebär att schemat innehåller fler kvällar i rad än tidigare och att du ibland behöver arbeta ett kvällspass som ditt sista arbetspass inför en ledig period. 

  • Med det nya schemat ökar möjligheterna till bättre lösningar med schemalagd personal vid arbetsanhopning. Vid akuta situationer kan vi tillfälligt gå tillbaka till kortare veckovila. Vid fara för liv och död kan kommunen även besluta om att utöka pass inom personlig assistans eller annan verksamhet med sovande jour till 24 timmar.

    Om dessa tillfälliga avsteg behöver göras ska de dokumenteras och i vissa fall även redovisas för Verksamhetschef och personalchef.

  • Syftet med att fler ska ha möjlighet att arbeta heltid är att skapa en mer jämställd arbetsmarknad där alla ska ha möjlighet att leva på sin lön och få en acceptabel pension.