Förslag: Socialtjänsten och Vård och omsorg blir en verksamhet från den 1 september

14 maj 2024

HUVUDWEBB, Vård och omsorg, Socialtjänst

Kommundirektör Eva Ulfenborg föreslår att Socialtjänsten och Vård och omsorg slås ihop till en gemensam verksamhet från och med den 1 september. Översynen som påbörjades i januari är färdig och visar på att fördelarna överväger eventuella risker.

I januari påbörjade kommundirektör Eva Ulfenborg en översyn av Socialtjänsten och Vård och omsorg, utifrån förslaget att slå ihop verksamheterna. Översynen med tillhörande konsekvensanalys har genomförts av kommundirektören tillsammans med extern kompetens. Chefer och nyckelbefattningar inom de berörda verksamheterna har intervjuats för att fånga upp eventuella svårigheter eller risker med förslaget.

Ny organisation från 1 september

I översynen konstateras att fördelarna med att slå ihop Vård och omsorg och Socialtjänsten överväger de eventuella riskerna. Förslaget är därför att verksamheterna slås ihop från och med den 1 september. Den sammanslagna verksamheten får en verksamhetschef i form av socialchef, samt två avdelningschefer (en för äldreomsorg och en för IFO/Funktionsstöd). Den nya verksamheten föreslås heta Socialtjänsten.

Förändringen innebär att de nuvarande tjänsterna som verksamhetschefer för Vård och omsorg och Socialtjänsten omvandlas till avdelningschefer för äldreomsorg respektive IFO/Funktionsstöd. Enhetscheferna kommer att ha avdelningschefen som sin närmsta chef.

Sammanfattning av förändringen:

  • En tjänst som socialchef inrättas
  • En tjänst som verksamhetschef vård- och omsorg omvandlas till en avdelningschef för äldreomsorg (med utvecklingsansvar)
  • En tjänst som socialtjänstchef omvandlas till en avdelningschef för IFO/Funktionsstöd (med utvecklingsansvar)
  • En tjänst som SAS inrättas
  • Tjänsten som utvecklingschef vård och omsorg finns inte kvar i den nya organisationen.
  • Tjänsten som utvecklingsledare i socialtjänsten finns inte kvar i den nya organisationen.

Innan förändringen träder i kraft ska förslaget samverkas med fackförbunden och en riskbedömning ska göras tillsammans med skyddsombuden.

Bakgrund till förändringen

Bakgrunden till förändringen är dels att underlätta interna processer och arbetssätt, dels att en ny socialtjänstlag stärker behovet av att samla socialtjänsten* i en verksamhet. Dessutom står

kommunen inför stora ekonomiska utmaningar framöver, och genom att slå ihop verksamheterna kan vi arbeta mer resurseffektivt.

*Socialtjänsten är ett samlingsbegrepp för en rad olika kommunala insatser: äldreomsorg, funktionsstöd, kommunal hälso- och sjukvård och individ- och familjeomsorg.

Sammanfattning av konsekvensanalysen

Generellt bedömer vi att riskerna med förändringen är små.

Hjoborna: Eftersom förändringen främst berör den högsta chefsnivån bedöms inte förslaget ha någon negativ påverkan på Hjoborna. En mer effektiv organisation med smidigare interna processer kan däremot gynna Hjoborna – särskilt de som är i behov av insatser från olika delar av verksamheten, exempelvis både socialt stöd och vård.

Medarbetarna: I intervjuerna konstateras att förändringen främst påverkar cheferna. Förhoppningsvis kan en gemensam organisation bland annat främja samverkan och breddad kompetens.

Chefer: Även om ledningsstrukturen på högsta nivån förändras så kommer förändringarna på enhetschefsnivå vara få. Enhetschefer kan däremot behöva byta överordnad chef och ledningsgrupp, och det finns en risk att det initialt tar en del energi på bekostnad av kärnuppdraget. Förändringen gör organisationen mer rustad för förändringar framöver, och eftersom verksamheterna kan ha gemensamma stödfunktioner minskar sårbarheten. Informationsflödet underlättas också av en gemensam organisation.