Introduktion för Socialtjänst

Välkommen till Hjo kommuns gemensamma introduktionsutbildning för nya medarbetare inom Socialtjänst! Här hittar du webbaserad information som alla nya medarbetare inom Socialtjänst ska ta del av för att kunna utföra sitt arbete på ett bra sätt.

Den webbaserade introduktionen är ett komplement till den introduktionsplan som närmsta chef gör upp tillsammans med dig.

I Hjo kommun består socialtjänsten av:

  • Barn- och familjeenheten som innefattar handläggning av barn och unga, familjerätt och familjehem samt öppenvård, öppna förskolan och ungdomsmottagning.
  • Vuxenenheten som innefattar handläggning av ekonomiskt bistånd, dödsbo, faderskap, missbruk/beroende, våld i nära relation samt handläggning kring äldre och funktionsnedsatta.
  • Arbetsmarknads- och integrationsenheten som innefattar sysselsättning för arbetssökande med tillhörande projekt, mottagandet av nyanlända flyktingar enligt bosättningslagen, dagverksamhet socialpsykiatri samt budget och skuldrådgivning.   
  • Funktionsstödsenheten innefattar stöd, både fysiskt och psykiskt, till personer med funktionsnedsättning. Här ingår bland annat daglig verksamhet, bostad med särskild service, personlig assistans, korttidsvistelse för barn och boendestöd.

Vi hoppas att du kommer att trivas hos oss!

Socialtjänstens uppdrag

Socialtjänstens grunduppdrag regleras i socialtjänstlagens portalparagraf. I portalparagrafen anges de övergripande målen och grundläggande värderingarna för socialtjänsten. Socialtjänstens övergripande mål är att främja människors ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet. Socialtjänsten ska inriktas på att frigöra och utveckla enskilda personers och gruppers egna resurser och bygga på respekt för människors självbestämmanderätt och integritet.

Socialtjänsts grunduppdrag kan sammanfattas med att hjälpa och stödja barn, unga, vuxna och familjer som av olika skäl behöver stöd i sin vardag samt utifrån gällande lagstiftning, politiska mål och beslut samt ekonomiska förutsättningar skapa en rättssäker och effektiv verksamhet med individens behov i centrum.

Lagstiftning som styr

Grunduppdraget är reglerat av lagar, föreskrifter och överenskommelser. De mest centrala lagarna är:

  • Socialtjänstlagen (2001:453)
  • Barnkonventionen (2018:1197)
  •  Kommunallagen (2017:725)
  • Förvaltningslagen (2017:900)
  • LSS (1993:387)
  • Lag om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning (2016:38)