Introduktion för Barn och utbildning

Välkommen till Hjo kommuns gemensamma introduktionsutbildning för att arbeta inom barn och utbildning! Här hittar du webbaserad information som alla anställda inom barn och utbildning ska ta del av för att kunna utföra sitt arbete på ett bra sätt.

Att arbeta inom barn och utbildning är ett viktigt uppdrag i barn och elevers livslånga lärande.

Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns och elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska också förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. (Skollagen 1 kap 4 §)

I Hjo Kommun består barn och utbildning av:

På denna sida får du information som ger dig kunskap och förståelse om vad det innebär att arbeta inom barn och utbildning. Utbildningarna är digitala. I samband med att du får ditt anställningsbeslut får du även en checklista som visar vilka utbildningar just du behöver genomgå innan du börjar arbeta i vår verksamhet.

Våra grundskolor

Under hösten har vi gjort en film där vi speglar vardagen i våra grundskolor på 90 sekunder. Tack till alla som bidrar till våra elevers vardag!

  • Sekretess och tystnadsplikt inom Barn och utbildning

    Att arbeta inom Barn och utbildning innebär att du som anställd kommer att få information om barn/elever som inte får föras vidare till oberörda. Det kan till exempel vara information som rör barnets/elevens hälsa, hemförhållanden, familj eller religiösa uppfattning.

  • Lagar och regler

    Nedan hittar du lagar och styrdokument som du som arbetar inom Barn och utbildning behöver känna till.

  • Anmälningsplikt vid misstanke om oro

    Du som är anmälningsskyldig enligt 14 kap. 1 § socialtjänstlagen ska genast anmäla till socialtjänsten om du i din yrkesroll misstänker eller får kännedom om att ett barn far illa. Att anmäla sin oro för ett barn är ett sätt att ta ansvar för barnet. Som anmälare behöver du inte vara säker på att barnet far illa, det räcker att du misstänker det.

  • Kränkande behandling

    Det råder nolltolerans mot kränkande behandling av barn och elever i förskolor, skolor och andra verksamheter som lyder under skollagen. Alla barn och elever har rätt att vara i verksamhet som är fri från kränkande behandling.

  • Systematiskt kvalitetsarbete

    Syftet med ett systematiskt kvalitetsarbete är att synliggöra vad vi gör, varför och vad det leder till.

  • Elevhälsan

    Elevhälsans övergripande uppdrag är att skapa en gynnsam och positiv lärandesituation för alla barn och elever i Hjo kommun. I Elevhälsan ingår följande yrkesprofessioner: skolläkare, skolsköterskor, kuratorer, skolpsykolog, specialpedagoger, studie- och yrkesvägledare, talpedagog samt IT-pedagog. Elevhälsans arbete leds av en elevhälsochef. Elevhälsans insatser och aktiviteter riktar sig mot förskola, grundskola, grundsärskola och IM. I Elevhälsans uppdrag ingår såväl generellt som individuellt riktat arbete.

  • Språk- och litteraturarbete

    I Hjo kommun arbetar vi aktivt med läsning, bland annat genom SOLA: kommunens språk- och litteraturarbete.

  • Skolbiblioteken

    Alla kommunens skolor har ett eget skolbibliotek.