Hållbarhetsstrateg

Viss del av tjänsten som hållbarhets- och kvalitetsstrateg ägnas åt att arbeta med hållbarhetsfrågor (uppskattad tid är cirka 70% av tjänsten). Här kan du läsa mer om vilken typ av stöd som kan ges i hållbarhetsfrågor.

Tjänsten har fokus på ekologisk hållbarhet (inte social). Detta ligger i linje med Hållbarhetsstrategin som också fokuserar på ekologisk hållbarhet och klimat. Hållbarhetsstrategin är ett styrdokument för strategens arbete med följande fokusområden:

  1. Hållbara transporter (stimulera till gång och cykling, minska biltransporter internt i kommunen, göra fossilfria bränslen tillgängliga t ex genom en biogastankställe)
  2. Hållbara måltider (minska matsvinn, klimatsmarta måltider, mer vegetariskt osv. Hållbar upphandling.)
  3. Energi och klimat (Satsa på förnybar energi och upphör med fossilberoendet. Ställa om samhället till ett fossilfritt samhälle. Höga energikrav vid nybyggnad, vara föredöme, informera kommuninvånarna, vara delaktig i klimatanpassningsarbetet)
  4. Kretslopp och giftfri miljö (Främja beteenden som förebygger spill och uppkomsten av avfall. Arbeta för återanvändning, hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi. Minska farliga ämnen som förorenar mark och vatten. Vara ett föredöme i kretsloppstänkande och i arbetet för en giftfri miljö.) Samarbete med AÖS.
  5. Hållbar samhällsplanering (Klimatmedveten planering. Bygga ett samhälle som har låga utsläpp av växthusgaser. Grön infrastruktur, skyddsvärda träd.)

Hållbarhetsstrategen ska…

-starta egna projekt inom områdena 1-5 ovan, t ex Låt bilen Stå eller Trafikantveckan.

-stötta enheterna med att komma igång och genomföra viktiga hållbarhetssatsningar, med fokus på områdena 1-5 ovan, t ex översyn av maten inom Kostenheten, införande av källsortering, blomrika miljöer för pollinerare osv.

-besöka APT, få igång arbete på enheterna.

-höja kompetensen internt och externt, vara ett föredöme utåt, inspirera kommuninvånarna och bidra till ökad miljömedvetenhet hos allmänheten. Utåtriktad kommunikation, föreläsningar, kampanjer mm. Månadens miljötips!

-sammanställa och redovisa resultat av arbetet (Miljöbokslut el motsv), både vad gäller lokala, regionala och nationella miljömål. Analysera miljöindikatorer.

-svara på remisser, yttranden mm i frågor som rör det miljöstrategiska området.

-vara med i nätverk ”Hållbara Skaraborg”, Hållbar utveckling i väst, Klimat 2030 mm

-bevaka upphandlingar och investeringar utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

-vara delaktig i planer, policies och riktlinjer utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Ibland projektledare, ibland deltagare i grupp

-leda Fairtrade arbetet i kommunen. Sammankallande i styrgruppen.

-omvärldsbevakning och vidarebefordran av information till andra funktioner om hållbarhetssatsningar och nyheter på olika områden.

Begränsning

I tjänsten ingår inte naturvård och vattenvård, ekosystemtjänster i samhällsplaneringen, naturreservat, vindkraftsplanering, strandskyddsfrågor, biotopsskydd och liknande.