Organisationen för flera av kommunens verksamheter ses över

19 januari 2024

HUVUDWEBB, Vård och omsorg, Kommunledningskontoret, Socialtjänst

För att effektivisera kommunens verksamheter föreslår kommundirektör Eva Ulfenborg att organisationen för Vård och omsorg, Socialtjänst, Verksamhetsnära stöd, Bemanningsenheten och kansliet ses över. Här kan du läsa mer om förslagen.

Nedan sammanfattar vi innehållet i förslagen, som syftar till att dels underlätta det interna arbetet, dels effektivisera kommunens verksamhet i en svår ekonomisk tid.

"Jag är medveten om att de här förslagen skapar oro hos många och att ovissheten kan vara svår att hantera. Men jag kommer inte att kunna ge alla svar i nuläget, eftersom jag först behöver samtala med personer i respektive verksamhet för att upptäcka sånt jag själv inte har tänkt på eller känner till. Därefter kan vi gå vidare med hur förändringarna kommer se ut," säger kommundirektör Eva Ulfenborg.

Har du frågor? Prata i första hand med din chef.

Förslag: En samlad socialtjänst

Verksamheterna Socialtjänst och Vård och omsorg slås ihop till ett verksamhetsområde, med en verksamhetschef: En samlad socialtjänst. Förslaget skulle i första hand påverka chefsorganisationen, inte övriga medarbetare inom Vård och omsorg och Socialtjänst.

En extern intervjuare kommer att ta fram en analys som beskriver möjligheter och risker med förändringen. Analysen ska vara klar den 30 april. Ett beslut om en eventuell förändring sker i samverkan med fackliga parter och föranleds av en risk och konsekvensanalys.

Om analysen visar att förändringen är lämplig att genomföra kommer kommundirektör därefter ta fram förslag på en ny ledningsstruktur för att kunna verkställa förändringen.

Här kan du läsa mer

Förslag: En intern serviceenhet

Verksamhetsnära stöd och Bemanningsenheten slås ihop till en intern serviceenhet, som ska ha ett nära samarbete med personalenheten. 

Innan en eventuell förändring beslutas ska risker belysas samt en behovsanalys gentemot övriga verksamheter, genomföras. Analysen ska vara klar den 30 april. Ett beslut om en eventuell förändring sker i samverkan med fackliga parter och föranleds av en risk och konsekvensanalys.

Om analysen visar att förändringen är lämplig att genomföra kommer kommundirektör därefter ta fram ett förslag på hur förändringen kan genomföras.

Här kan du läsa mer

Kansliets organisation ses över

Kommundirektören ska utreda hur kansliet kan organiseras på bästa sätt, främst med fokus på verksamhetsutvecklarnas roll.

Kommundirektör ska samtala med berörda på kansliet och i övriga verksamheter för att kunna presentera ett förslag till framtida organisation av kansliet senast den 30 april. Därefter tar kommundirektör fram ett förslag på hur förändringen kan genomföras. Ett beslut om en eventuell förändring sker i samverkan med fackliga parter och föranleds av en risk och konsekvensanalys.

Här kan du läsa mer